Lis Særkjær var med til at forme aarhusiansk politik i næsten 20 år. Foto: Jens Tønnesen/Aarhus Arkivet
Lis Særkjær var med til at forme aarhusiansk politik i næsten 20 år. Foto: Jens Tønnesen/Aarhus Arkivet
21.01.2020 kl. 12.35

Tidligere Aarhus-rådmand er død

Kvinden bag pasningsgarantien i Aarhus, tidligere rådmand Lis Særkjær (S), blev 79 år gammel.

– Det går tit ind under huden, når man møder folk, der er kommet i klemme i systemet. Så tager jeg også arbejde med hjem. 

Sådan sagde det mangeårige socialdemokratiske medlem af Aarhus Byråd, Lis Særkjær, da hun i 2000 stillede op til et fødselsdagsinterview med JP Århus. Og det var netop det sociale engagement, der var den røde tråd i hendes politiske virke, der begyndte i 1982. 

Fra 1986 til 1993 var den sekretæruddannede Lis Særkjær formand for teknisk udvalg. Det var dengang, aarhusianerne skulle lære at sende deres affald til genbrug. 

Lis Særkjær var en samlende figur for kvinderne i byrådet, der til tider udgjorde en vis opposition mod borgmester Thorkild Simonsens (S) ledelse. De interne skærmydsler blev ikke bedre af, at hendes mand og byrådskollega Vagn Særkjær, i 1986 udgav en bog, "Politik bag dørene", der førte til, at han måtte forlade byrådet. 

LÆS OGSÅ Rådmand genopstiller ikke efter "trælst" år

I 1994 blev hun som første kvinde rådmand for sundhed og omsorg. Her hun stod i spidsen for en effektivisering af plejehjemsområdet med sammenlægninger af mindre enheder til større. 

Da Thorkild Simonsen i 1997 gik af som borgmester, meldte hun sig som kandidat til at tage over, men valget faldt på Flemming Knudsen. 

I stedet blev hun rådmand for familie- og beskæftigelsesområdet med 10.000 ansatte og en økonomi på 40 procent af kommunens budget. 

Her opdagede hun hurtigt, at borgerne til arbejdsgivernes store frustration havde problemer med at få deres børn passet – og indførte derfor en pasningsgaranti.

LÆS OGSÅ S-politiker siger farvel med kras kritik af borgmesterkandidat

Den betød, at kommunen måtte udvide med 2.200 pladser og omlægge hele dagtilbudsområdet. Både borgere og personale protesterede højlydt, men efterhånden blev alle glade, fordi der nu var sikkerhed for, at børnene kunne få en plads i børnehave eller vuggestue. 

Ved valget i 2002 satte hun punktum for sin kommunalpolitiske karriere. 19 år blev det til i byrådet og som medlem af blandt andre Arbejdsmarkedsrådet i Århus Amt og KL’s social- og arbejdsmarkedsudvalg. 

Lis Særkjær døde af Alzheimers og bisættes lørdag fra Brabrand Kirke. mdbr@kl.dk

Emneord
Navne, Byråd

Kommenter denne artikel

Skriv kommentar
Svar på dette indlæg: Tidligere Aarhus-rådmand er død Felter med * skal udfyldes
 
Se flere kommentarer

Skriv hvad du søger