Foto: Colourbox
Foto: Colourbox
21.01.2020 kl. 11.30

Ekspert efter fadæse: Overvej alternativer til Google

Det er betænkeligt at lukke en virksomhed som Google ind i den offentlige sektor, lyder det fra en ekspert i persondataret.

Når folkeskoleeleverne i Helsingør brugte den Chromebook-computer, de har fået udleveret på skolen til at logge på YouTube, viste de deres navn, klassetrin og skole, hvis de skrev en kommentar til en video.

Dermed brød Helsingør Kommune databeskyttelsesloven. Det erkender direktør i Helsingør Kommune, Lars Rich, overfor Politiken tirsdag. 

Ifølge avisen samarbejder cirka halvdelen af landets kommuner med Google om computere, og derfor er Helsingør Kommune næppe den eneste, der uforvarende kan bryde databeskyttelsesloven.

KL har derfor en klar opfordring til kommunerne: 

LÆS OGSÅ Politiet skal undersøge prøveforløb på omstridt skole

– Digitale læremidler er en vigtig del af undervisningen i dag. Derfor er det også vigtigt, at man på skolerne er opmærksomme på datasikkerheden. Vi opfordrer derfor til, at kommunerne sørger for at indgå databehandleraftaler, når der eksempelvis indkøbes nye computere, tablets eller software til brug i undervisningen, siger Peter Pannula Toft, der er kontorchef i KL’s kontor for Børn, Unge og Folkeskole, i en skriftlig kommentar. 

Og ifølge advokat og partner i Labora Legal, Catrine Søndergaard Byrne, der gennem mange år har arbejdet med persondataret, er der god grund til at være på vagt over for netop Google. 

– Jeg synes, det er både juridisk og dataetisk betænkeligt, når så hardcore kommercielle virksomheder på den måde kommer til at sidde på det offentlige marked, særligt når det vedrører børn og sårbare personer, siger hun og fortsætter: 

– Google er en virksomhed, der ikke er bleg for at bruge sit monopol – og som lever af services, de stiller gratis til rådighed, mod at de kan følge dig ganske tæt, så de ved en masse om dig. Når noget er gratis, gælder der den gode tommelfingerregel, at det er dig, der er varen, siger Catrine Søndergaard Byrne. 

Indgår man alligevel et samarbejde med Google, bør man gøre sig helt klart, hvad man vil med samarbejdet og hvordan man kontrollerer det. Det kræver indsigt i udvekslingen af oplysninger, juridiske og tekniske kompetencer. 

– Det er både komplekst og svært, og her ville det være en god idé, hvis flere kommuner går sammen. Det giver mere pondus, siger Catrine Søndergaard Byrne. 

Men kan man virkelig undvære Google? 

– Det er svært, for Google er et selvfødende system, hvor DR eksempelvis lægger sine børneprogrammer op på YouTube. Men der findes alternativer til mange Google-produkter, ikke mindst kontorprogrammerne, siger Catrine Søndergaard Byrne. mdbr@kl.dk

Kommenter denne artikel

Skriv kommentar
Svar på dette indlæg: Ekspert efter fadæse: Overvej alternativer til Google Felter med * skal udfyldes
 
Se flere kommentarer

Skriv hvad du søger