En landsdækkende opgørelse fra LOs jobdatabase AMOS over jobopslag for social- og sundhedsansatte viser, at i 2019 var 66 procent af alle jobopslag på deltid. Foto: Colourbox
En landsdækkende opgørelse fra LOs jobdatabase AMOS over jobopslag for social- og sundhedsansatte viser, at i 2019 var 66 procent af alle jobopslag på deltid. Foto: Colourbox
10.01.2020 kl. 12.09

KL: Flere deltidsansatte skal på fuldtid

KL vil have flere social- og sundhedsansatte fra deltid til fuldtid. To sundhedsdirektører er enige, men det er ikke en nem opgave, lyder det.
tekst Frederik Overby Vinding

KL vil have flere social- og sundhedsansatte, der er på deltid, op på fuldtid. Det var budskabet fra Michael Ziegler (K), formand for KL’s Løn- og Personaleudvalg, da han torsdag var på Kommunaløkonomisk Forum (KØF).

Til den opgave har KL slået sig sammen med Forhandlingsfællesskabet, der repræsenterer 51 faglige organisationer. En landsdækkende opgørelse fra LO's jobdatabase AMOS over jobopslag for social- og sundhedsansatte viser, at i 2019 var 66 procent af alle jobopslag på deltid.

Tallene dækker over opslåede social- og sundhedsmedarbejderjob for kommuner, regioner og private virksomheder, hvoraf langt størstedelen af stillingerne blev slået op af kommunerne.

I nogle kommuner er tallet væsentligt højere. I Brønderslev Kommune blev der er i 2019 slået 94 stillinger op, hvoraf 81 procent var deltidsstillinger.

LÆS OGSÅ Virksomhederne tilfredse med jobcentrene under coronakrisen

Men det er ikke fordi, man ikke ønsker flere fuldtidsansatte. Henrik Aarup-Kristensen, direktør for sundhed & velfærd i Brønderslev Kommune er nemlig enig i KL’s budskab, men han forklarer, at det er svært at finde folk, der vil på fuldtid, og at man skal se tallene i den kontekst.  

– Jeg tror, man skal se tallene som et udtryk for, hvad der er efterspørgsel efter på området blandt medarbejderne. Vi har også en klar forventning om, at hvis vi slår stillinger op, hvor vi kun søger fuldtid, bliver vores ansøgningsfelt meget mere begrænset, siger han.

Henrik Aarup-Kristensen peger også på, at de før har lavet kampagner, der skulle prøve at få eksisterende deltidsansatte op på fuldtid, men at det ikke har virket. Han tror, det hænger sammen med kulturen på området.

– Det er også et udtryk for den kultur, der er i det felt. Et af forholdene er skiftende vagter. Skiftende vagter er hårde, så der er også medarbejdere, der foretrækker at passe på sig selv ved at blive på deltid, siger han.

LÆS OGSÅ KL: Galimatias ikke at bruge Covid-erfaringer i beskæftigelsesindsatsen

I Varde Kommune, hvor 90 procent i 2019 var deltidsstillinger, ser man også positivt på budskabet. Men ligesom i Brønderslev mener man, at der er et rekrutteringsproblem, og at det hele skal kunne gå op planlægningsmæssigt.

– Jeg er principielt meget enig i, at det er et fokusområde, vi skal have, når vi nu ikke kan rekruttere de kompetencer, vi står og mangler. Men jeg kan ikke ansætte en på 37 timer, hvis medarbejderen rent planlægningsmæssigt skal gå og kigge ind i en væg de sidste fem timer uden at lave noget. Det har jeg ikke råd til, siger Claus Fjeldgaard, direktør for social og sundhed. frov@kl.dk

Kommenter denne artikel

Skriv kommentar
Svar på dette indlæg: KL: Flere deltidsansatte skal på fuldtid Felter med * skal udfyldes
 
Se flere kommentarer

Skriv hvad du søger