Efter Lise Tønner og Lene Svendborg har forladt den socialedemokratiske gruppe er der kun 8 tilbage Foto: Gladsaxe Kommune
Efter Lise Tønner og Lene Svendborg har forladt den socialedemokratiske gruppe er der kun 8 tilbage Foto: Gladsaxe Kommune
07.01.2020 kl. 11.11

To socialdemokrater bliver løsgængere

To socialdemokrater har forladt partiet for at blive løsgængere i Gladsaxe Byråd. Politikken er ikke rød nok og der er et dårligt samarbejdsklima i partiet, lyder forklaringen.
tekst Frederik Overby Vinding

Lise Tønner og Lene Svendborg meldte tirsdag morgen ud, at de har valgt at droppe det socialdemokratiske medlemskab for at blive løsgængere. De mener, at politikken i kommunen, der har været socialdemokratisk i mere end 100 år, er blevet for blå.

– Vi ønsker simpelthen en mere rød retning i politikken. Vi er jo kommet ind for et par år siden som meget klassiske socialdemokrater, og vi har for ofte oplevet at gå på kompromis med nogle af de holdninger, vi har haft. Og det er ikke fordi, vi tror, vi kan komme igennem med alt, siger Lise Tønner.

Hun fremhæver skolerne som et af de områder, hvor der er uenige med retningen i kommunen. De nu tidligere socialdemokrater ønsker mindre skoler, hvor der er mere fokus på tryghed og trivsel i et stedet for store klasser.

– Gennem tiderne har der været skolesammenlægninger og senest en ny dagtilbudsstrategi, der vil betyde meget store vuggestuer og børnehaver her i Gladsaxe. Vi oplever det desværre som en retning, der peger mod flere større og færre af de mindre daginstitutioner. Vi ved, at Tryghed og trivsel og mindre institutioner og skoler, er et emne, som forældre sætter pris på og vælger efter, siger Lise Tønner.

LÆS OGSÅ Lars Krarup går fra posten før tid

Samarbejdsproblemer

Ud over at Lise Tønner og Lene Svendborg er uenige med politikken, der bliver ført, peger de også i deres pressemeddelelse på, at det interne samarbejdsklima i partiet er dårligt og en af grundene til bruddet med partiet. Men Lise Tønner ønsker ikke at komme det nærmere.

I nævner også samarbejdsklimaet internt i S-gruppen som grund til at i går. Hvad er der sket?

– Der har været et svært samarbejdsklima, men det er noget, der er foregået på lukkede møder, så det kan jeg ikke kommentere på, siger hun.

LÆS OGSÅ Vraget spidskandidat decimerer R-gruppe i Aarhus

Støtter I stadig den socialdemokratiske borgmester?

– Vi støtter en socialdemokratisk politik, så umiddelbart ja. Vi må så se fra sag til sag, om der er en tydelig rød retning på. Vi er stadigvæk socialdemokrater begge to - nu har vi så bare ikke et medlemskab. Men det er jo de socialdemokratiske værdier og den røde politik, vi støtter, siger Lise Tønner.

Lise Tønner afviser også klart, at de overvejer at skifte Socialdemokratiet ud med et af de andre partier i byrådet.

–  Vi er ikke partihoppere. Det er også vigtigt at sige, at vi står stadig på mål for socialdemokratiske værdier og principper. Derfor gør vi heller ikke det her for at springe over i et andet parti.

LÆS OGSÅ S vrager borgmester som spidskandidat

Der kommer heller ikke et udbryderparti fra jer?

– Altså. Nu er vi blevet løsgængere, og det var det, der var nødvendigt at gøre i den her situation, siger Lise Tønner.

Med de to socialdemokraters udmeldelse er gruppen reduceret til otte, som er en af de mindste socialdemokratiske grupper i byrådet nogensinde.

Nyhedsmagasinet Danske Kommuner har uden held forsøgt at få en kommentar fra Borgmester Trine Græse. frov@kl.dk

LÆS OGSÅ Borgmester vil være leder af Alternativet
Emneord
Navne, Byråd

Kommenter denne artikel

Skriv kommentar
Svar på dette indlæg: To socialdemokrater bliver løsgængere Felter med * skal udfyldes
 
Se flere kommentarer

Skriv hvad du søger