Foto: Mostphotos
Foto: Mostphotos
07.01.2020 kl. 11.32

Sorø holder varmen med haveaffald

Sorø Kommune får Danmarks første kraftvarmeværk, som næsten udelukkende fyrer med have og parkaffald. Værket er både CO2-neutralt og skal give en klimagevinst og billigere varme til Sorø-borgerne.
tekst Frederik Overby Vinding

Fjernvarmekunderne i Sorø kan nu se frem til en billigere varmeregning, og haveejerne på Sydsjælland kan glæde sig over, at deres haveaffald fremover gør nytte og bliver til miljøvenlig fjernvarme og strøm.

Det sker efter Danske Dall Energy og Sorø Fjernvarme mandag offentliggjorde planerne om et nyt kraftvarmeværk, som først og fremmest kommer til at fyre med lokalt have- og parkaffald.

– Vi glæder os over at kunne bruge lokale energiressourcer. Det betyder, at når vores borgere afleverer grønt affald på genbrugspladsen, får de det tilbage som varme i radiatoren. Sådan kan vi levere klimavenlig CO2-neutral varme, siger energichef Ole Andersen fra AffaldPlus i en pressemeddelelse.

Sorø-borgerne kan se frem til en prisbesparelse på 3.748 kroner per husstand per år for et standardfamiliehus på 130 kvadratmeter i forhold til det nuværende værk, som fyrer med naturgas. En besparelse på knapt 23 procent.

LÆS OGSÅ Aktuelt
FOR ABONNENTER

Det skyldes, at havepark-affald blot skal sorteres og transporteres fra genbrugspladsen til biomasseanlægget, når borgerne har afleveret affaldet på en af de 11 havepark-affaldspladser i de seks AffaldPus-ejerkommuner.

Samlet kommer havepark-affaldet til at levere fjernvarme til 3200 borgere i Sorø og el svarende til 2.220 borgeres el-forbrug. Derudover udleder det naturgasfyrede værk cirka 11.250 tons CO2 ud om året, hvorimod det kommende værk er CO2-neutralt.

Leverandøren er fundet gennem et EU-udbud, som Dall Energy vandt.

– Vi har erfaring med haveaffald som energikilde fra værker i Bogense og Sønderborg, men det er første gang, at vi skal etablere et kraftvarmeværk, hvor anlægget har på lokalt haveparkaffald som primær energikilde, siger Jens Dall, der er administrerende direktør og grundlægger af Dall Energy i pressemeddelelsen. Frov@kl.dk

LÆS OGSÅ Aktuelt
FOR ABONNENTER

Kommenter denne artikel

Skriv kommentar
Svar på dette indlæg: Sorø holder varmen med haveaffald Felter med * skal udfyldes
 
Se flere kommentarer

Skriv hvad du søger