Foto: Enhedslisten Haderslev
Foto: Enhedslisten Haderslev
26.02.2020 kl. 10.59

Fælles front mod rebelsk byrådsmedlem

Haderslev Kommune tager usædvanligt skridt for at sikre ansatte mod aggressiv fremfærd fra byrådsmedlem Mogens Rerup.
tekst Martin S. Poulsen

En sag om langvarig chikane får nu økonomiudvalget i Haderslev Kommune til at indlede et samarbejde med Dansk Socialrådgiverforening og HK om at sikre det psykiske arbejdsmiljø.

Bag den mangeårige chikane af de kommunalt ansatte står byrådsmedlem Mogens Rerup, der indtil maj 2019 var medlem af Enhedslisten, men nu er løsgænger.  

I en fælles udtalelse fra økonomiudvalget og de to fagforeninger henvendt til kommunens medarbejdere står der blandt andet, at ”en del af jer i særlig grad udtrykker, at I oplever et psykisk krævende arbejdsmiljø og føler jer chikanerede eller truede i jeres arbejdsfunktion på grund af Mogens Rerup. Flere af jer har endog oplevet med navns nævnelse at blive offentligt udhængt på de sociale medier af Mogens Rerup”.

I skrivelsen tager politikerne hver for sig og økonomiudvalget kraftigt afstand fra Mogens Rerups handlinger, der opleves som aggressive, truende, ydmygende, intimiderende og socialt stigmatiserende.

LÆS OGSÅ Ishøj har nu landets mest vidtrækkende rygeforbud

I udtalelsen står der også, at der i enkelte afdelinger er truffet administrative beslutninger om, hvordan de ekstremt mange mails fra Mogens Rerup håndteres bedst, og der er afsat midler til at aflaste medarbejderne i denne situation. Det er et væsentligt tiltag, der har til hensigt at begrænse de betydelige personlige omkostninger, der er en følge af trusler og ydmygelser fremsat på skrift

Hvis medarbejderne føler sig chikaneret af Mogens Rerup, opfordrer udvalget og fagforeningerne den enkelte medarbejder til at indgive en officiel fuldmagt for at få adgang til relevante informationer på borgernes vegne. Samtidigt opfordres medarbejderne til at afbryde al kontakt med Mogens Rerup, hvis de føler sig udsat for ubehagelig opførsel fra hans side.

Den fælles udtalelse kommer efter flere år, hvor adskillige medarbejdere har følt sig udsat for chikane af Mogens Rerup på blandt andet Facebook. I foråret 2019 indgav Haderslev Kommune en politianmeldelse mod Mogens Rerup for grov chikane af en sagsbehandler på kommunens jobcenter. Efterfølgende meldte Mogens Rerup sig ud af Enhedslisten og sygemeldte sig. Siden oktober 2019 har han været løsgænger i byrådet.

Haderslev Kommune har også tilbudt medarbejderne økonomisk støtte, hvis de agter at føre civile søgsmål mod Mogens Rerup.  

LÆS OGSÅ Odense diskuterer, om der er råd til byrådssekretærer

Den fælles skrivelse kommer bag på Mogens Rerup. Han mener ikke selv, at han chikanerer de kommunale medarbejdere. Ifølge Mogens Rerup har han kun nævnt en enkelt sagsbehandler ved navns nævnelse på Facebook. Mogens Rerup kan heller ikke genkende billedet af, at han belaster forvaltningen med mails. 

– Alle de mails jeg sender, dem sender jeg på vegne af borgere, der er kommet i klemme. Men det er åbenbart vigtigere for kommunen at beskytte medarbejderne mod mails, end at beskytte de borgere, der bliver kørt over af jobcenteret, siger Mogens Rerup.

Den fælles skrivelse får ham ikke til at ændre adfærd i forhold til henvendelser til kommunale medarbejdere. 

– Det er sådan set ment som en hjælp til dem, så de kan udføre deres arbejde ordentligt. Jeg har været socialrådgiver siden 1976, så jeg kender området bedre end de gør. masp@kl.dk

LÆS OGSÅ Bagtalelse og manglende engagement er forbudt: Aarhus præsenterer nyt samarbejdskodeks

Kommenter denne artikel

Skriv kommentar
Svar på dette indlæg: Fælles front mod rebelsk byrådsmedlem Felter med * skal udfyldes
 
Se flere kommentarer

Skriv hvad du søger