Lejres borgmester Carsten Rasmussen håber Social- og indenrigsministeren er modtagelig for fakta.
Lejres borgmester Carsten Rasmussen håber Social- og indenrigsministeren er modtagelig for fakta.
19.02.2020 kl. 11.00

Borgmester: Jeg håber Krag er modtagelig for fakta

Lejres borgmester Carsten Rasmussen (S) til møde med Social- og indenrigsminister Astrid Krag om udligningsreform. – Jeg håber, at fakta kan gøre indtryk, siger han.

Opdateret onsdag kl. 15.: 

Onsdag formiddag mødtes Lejre Kommunes borgmester Carsten Rasmussen (S) med Social- og indenrigsminister Astrid Krag (S). De to skulle diskutere regeringens udspil til udligningsreformen, og Carsten Rasmussen håber, at han kan flytte ministeren med fakta.

Som det ser ud nu, står Lejre Kommune til at miste 29 millioner kroner, hvis reformen bliver vedtaget, som den er fremlagt.

– Jeg er klar over, at der skal tages mange hensyn med sådan en reform, og at det er svært at stille alle tilfreds. Men nogen må have glemt at regne Lejre Kommune med i udspillet. For uanset hvordan man vender og drejer det, virker det ulogisk, at vi skal rammes så hårdt, siger borgmesteren, der selv har bedt om foretræde for ministeren.

LÆS OGSÅ Ny styreform er hverken fugl eller fisk

Borgmesterfakta

Borgmesteren tog sin kommunaldirektør Inger Marie Vynne med til mødet. Carsten Rasmussen ville præsentere Astrid Krag for en række fakta, som han håber kan rykke ved udligningsmodellen.

Han påpegede, at Lejres kommuneskat allerede ligger over landsgennemsnittet, at Lejre Kommune har langt mindre i kommunekassen end mange af de kommuner, som skal have penge i udspillet, og at Lejre Kommunes serviceniveau på langt de fleste områder ligger under gennemsnittet, både i region Sjælland og på landsplan – målt i kroner anvendt pr. borger.

Borgmesteren mener, at Lejre Kommune allerede har skåret ind til benet og vil selv med den nuværende udligning have svært ved at kunne indfri krav som for eksempel minimumsnormeringer i daginstitutioner og klippekortsordning på ældrecentrene.

– Jeg håber, at de faktiske tal kan få ministerens øjne op for, at reformudspillet har en slagside. For jeg kan ikke tro, at nogen oprigtigt mener, at vi i Lejre Kommune skal tilbyde ringere service til borgerne, dårligere undervisning til børnene og færre plejehjemspladser til de ældre end i de kommuner, som får glæde af udspillet, sagde Carsten Rasmussen inden mødet med ministeren.

LÆS OGSÅ Udligning redder Ærø fra millionbesparelser

Mødet i Social og Indenrigsministeriet fandt sted onsdag klokken 11. Flere borgmestre vil i disse dage mødes med Astrid Krag og tale deres sag i forhold til udligningen.

Efter mødet

Efter mødet fortalte Carsten Rasmussen , at Astrid Krag skam lyttede pænt, men ikke lovede noget.

– Ministeren siger jo ikke, at her tog jeg fejl. Hun lyttede og forklarede så, hvad der er baggrunden for regeringens udspil. Det er så der, uenigheden opstår, for ministeren taler i generelle termer om, hvad det er for kriterier, man gerne vil lægge ind. Jeg taler om virkeligheden ude i kommunen og vil gerne ned under overskrifterne. Når ministeren fastholder, at det er beskatningsgrundlaget, der er væsentligt, så må jeg bare sige, at det kan jeg ikke købe pædagoger, skolelærerer og sosu-personale for, sådan som den virkelige kommunale økonomi ser ud, siger Carsten Rasmussen.

Han vedkender sig, at Lejre Kommunes borgere har gode indtægter, men kommunen har også mange børn og mange ældre.

LÆS OGSÅ Regeringen skubber udligningsreform til februar

– Jeg kan bare se, at vi i Lejre Kommune har færre penge at købe service til borgerne for end andre kommuner, og det bliver bare værre med den her model. Man flytter indtægter til andre kommuner, der har et højere serviceniveau end os. Vi har lavere normeringer i daginstitutionerne end gennemsnittet. Vi har også lavere udgifter til ældre end gennemsnittet. Hvorfor skal vi skrue yderligere ned, for at andre kan skrue op eller lægge penge i kassen. Ja, der er gode indtægter, og Lejres ældre lever længere. Det er vi da stolte af. Og det er rigtigt, at der ofte holder dyre biler i carporten. Det kan jeg bare ikke købe service til borgerne for, siger Carsten Rasmussen. tkn@kl.dk 

Kommenter denne artikel

Skriv kommentar
Svar på dette indlæg: Borgmester: Jeg håber Krag er modtagelig for fakta Felter med * skal udfyldes
 
Se flere kommentarer

Skriv hvad du søger