Der sendes 500 millioner til kommunerne i 2020 stigende til 1,6 milliarder i 2025 Foto: Colourbox
Der sendes 500 millioner til kommunerne i 2020 stigende til 1,6 milliarder i 2025 Foto: Colourbox
17.02.2020 kl. 16.00

Kommunerne kan nu ansætte for 500 millioner pædagoger

De 500 millioner kroner, der på finansloven for 2020 blev afsat til mere pædagogisk personale i landets daginstitutioner, er nu udmøntet og fordelt blandt kommunerne.
tekst Frederik Overby Vinding

Nu er første skridt taget mod det normeringsløft, der skal føre til lovbundne minimumsnormeringer.

Regeringen har sammen med Radikale Venstre, SF, Enhedslisten og Alternativet aftalt at udmønte de 500 millioner kroner i 2020, der med finansloven blev afsat til bedre normeringer. Midlerne skal bruges til at ansætte pædagogisk personale i vuggestuer og børnehaver.

– Nu kommer der en halv milliard kroner ud, så kommunerne kan gå i gang med at indfase minimumsnormeringer, og vi sender dem ud på en måde, hvor kommunerne med revisor og regnskab skal påvise, at de bruger dem på mere pædagogisk personale. Det er godt, for det betyder, at vores børn allerede snart vil kunne mærke et løft i daginstitutionerne, siger Jacob Mark, børneordfører for SF i pressemeddelelsen.

1.050 fuldtidsansatte

De afsatte midler muliggør ansættelse af mindst 1.050 fuldtidsansatte pædagoger, pædagogiske assistenter og pædagogmedhjælpere i daginstitutionerne.

LÆS OGSÅ Der skal bruges tusindvis af pædagoger

Midlerne i 2020 bliver fordelt imellem kommunerne efter, hvor mange 0 til 5-årige børn kommunen forventes at have. Der bliver altså ingen ansøgningsproces for kommunerne. Ifølge aftaleparterne sker det på den måde for at lave en hurtig og ”ubureaukratisk” udmøntningsmodel.

Der blev på finansloven for 2020 afsat 500 millioner kroner til bedre normeringer i 2020. Aftalen er, at det tal stiger til 1,6 milliarder kroner i 2025, så kommunerne løbende kan begynde at hæve normeringerne.

Hos KL er man glade for det endelige resultat, og man håber, det fortsætter sådan de kommende år. 

– Vi glæder os over, at der nu kommer midler til børnene i 2020. Og at forligspartierne har fundet model med minimalt bureaukrati. Vi kipper med flaget og håber, at partierne vil fortsætte ad samme spor, når de følgende års midler og en samlet model for minimumsnormeringer lægges fast, så vi får de bedste muligheder for at ramme de lokale behov og fx tilgodese områder med flest sårbare børn og udfordringer. Det er en vigtig og nødvendig fleksibilitet, hvis vi skal kunne bruge midlerne mest fornuftigt – på børnene, siger Thomas Gyldal Petersen, formand for KL’s børne- og undervisningsudvalg.

LÆS OGSÅ Flere småbørn og ældre vil presse især yderkommuners økonomi

Du kan finde pressemeddelelsen og tallene for din kommune herfrov@kl.dk 

Opdateret klokken 8:45 med udtalelse fra KL.

Kommenter denne artikel

Skriv kommentar
Svar på dette indlæg: Kommunerne kan nu ansætte for 500 millioner pædagoger Felter med * skal udfyldes
 
Se flere kommentarer

Skriv hvad du søger