Foto: Nadia Fryd/Finansministeriet
Foto: Nadia Fryd/Finansministeriet
12.02.2020 kl. 17.09

Venstre: Vi har stadig ikke fået det fulde billede af udspillet

Selv om regeringen onsdag har fremlagt nogle tal bag sin udligningsreform, er Venstre langt fra tilfreds. For lidt og meget sent, lyder kritikken.

– Vi har fået nogle få brudstykker at se, og tak for dem, men det er slet ikke nok til at kunne få et dækkende og fuldt billede af, hvordan regeringen når frem til det, den gør.

Sådan lyder det fra Venstres politiske ordfører Sophie Løhde efter at Social- og Indenrigsministeriet onsdag har fremlagt nogle af de tal, der danner baggrunden for S-regeringens forslag til en reform af det komplicerede kommunale udligningssystem.

Hun er ikke imponeret over, at regeringen først nu er nået frem til, at man vil lægge tallene frem.

Tal, som Venstre og Folketingets øvrige partier fik præsenteret, da de mødtes med regeringen i weekenden.

LÆS OGSÅ Kommunerne får skattesmæk på 126 millioner

– Vi har i løbet af de sidste 14 dage tvunget regeringen til at fremlægge tallene. Hvorfor skulle det tage 14 dage? Hvorfor skal mest muligt holdes hemmeligt, spørger Sophie Løhde.

Hvad er det præcist, I vil have?

– Vi vil have alle de bagvedliggende beregninger frem i lyset. De findes jo, for ellers kan man ikke nå frem til et tal til sidst. Og vi vil se, hvad ændringerne betyder for de enkelte kommuner. Det er ikke bare et spørgsmål om Venstre kontra regeringen. Det handler også om, at landets borgmestre skal kunne se, hvad det her vil betyde for dem. Det er almindelig ordentlighed, siger hun.

Sophie Løhde savner også, at regeringen bliver mere konkret på, hvordan man er nået frem til at ændre udligningssystemet på netop de parametre, der er lagt frem.

LÆS OGSÅ Velfærdsloven kommer inden jul

– Jeg savner grundlæggende at se et analysegrundlag. Regeringen har på flere områder slet ikke gennemført nye analyser, men henviser til finansieringsudvalget, selv om man ikke læner sig op af deres konklusioner. Det skærper kun kravet om at få mere indsigt, at meget af udspillet lader til at bygge på lutter socialdemokratisk mavefornemmelse, siger Sophie Løhde.

Tidligere har Venstre meldt ud, at partiet ikke møder op til yderligere forhandlinger med mindre, der kommer flere tal på bordet. Kommer der ikke det, vil Venstre ikke møde op til et planlagt forhandlingsmøde fredag.

Gælder det stadig?

– Det er jo ikke fredag endnu. Jeg holder ikke vinterferie, så det kan også være lørdag eller søndag. Regeringen ringer bare, men vi vil have nogle flere tal, hvis vi skal møde op, siger Sophie Løhde. mdbr@kl.dk

LÆS OGSÅ Boet efter Brixtofte skal gøres op

Kommenter denne artikel

Skriv kommentar
Svar på dette indlæg: Venstre: Vi har stadig ikke fået det fulde billede af udspillet Felter med * skal udfyldes
 
Se flere kommentarer

Skriv hvad du søger