Fra højre er det næstformand Vasco Cordeiro, tidligere formand Lambertz og Apostolos Tzitzikostas, der som ny formand ringer mødet af. Foto: European Union Philippe Buissin/Patrick Mascart
Fra højre er det næstformand Vasco Cordeiro, tidligere formand Lambertz og Apostolos Tzitzikostas, der som ny formand ringer mødet af. Foto: European Union Philippe Buissin/Patrick Mascart
12.02.2020 kl. 15.44

Europæiske lokalpolitikere vælger ny formand

Det bliver den konservative græske regionsformand Apostolos Tzitzikostas, der skal stå i spidsen for forsamlingen af lokalpolitikere i EU, Regionsudvalget, de næste to et halvt år.

Der var klapsalver og ingen modkandidater, da den græske regionsformand fra Centralmakedonien i dag onsdag blev valgt som formand for Regionsudvalget – forsamlingen af europæiske regional- og lokalpolitikere.

Apostolos Tzitzikostas, som den nye formand hedder, er 41 år gammel og kommer fra den nordgræske by Thessaloniki.

– Tak for tilliden. Jeg er her for at tjene jer, medlemmerne af Regionsudvalget. Jeg er sikker på, at arbejder vi sammen, kan vi løfte udvalget og gøre det stærkere og give det en central rolle i fremtidens EU, sagde Tzitzikostas, umiddelbart efter han blev valgt i Bruxelles i Europa-Parlamentets plenarsal, som de europæiske lokalpolitikere havde lånt i dagens anledning.

Den græske formand, der hører hjemme i den konservative centrum-højre-gruppe EPP, pegede på tre hovedprioriteter, som Regionsudvalget – der har ni danske medlemmer – skal arbejde for under hans ledelse.

LÆS OGSÅ Frank Jensen trækker sig

Han ser det som Regionsudvalgets fremmeste opgave at sikre, at borgerne kommer tættere på EU. Derfor skal Regionsudvalget fokusere på sager, der har størst betydning for borgerne i EU. Det er først og fremmest Samhørighedspolitikken, der fastlægger retningen for, hvordan EU skal bruge de store strukturfonde til regional udvikling.

Tzitzikostas peger også på de store omstillinger, som EU-landene står over for; den grønne omstilling, digitaliseringen og den demografiske udvikling i EU. Her skal Regionsudvalget være i stand til at levere svar på de udfordringer der følger af de skiftende tider.

Endelig slår den græske formand til lyd for, at Regionsudvalget – der fungerer som høringsorgan for ny EU-lovgivning der vedrører lokale myndigheder – skal have en mere fremtrædende rolle i EU.

– I de sidste ti år har EU mistet meget af sin tilknytning til både borgere og lokalpolitikere. De næste år bliver ikke nemmere. Men EU skal være tættere på borgerne, og vores institution har en nøglerolle. Vi skal nå hjerterne hos dem, der føler sig glemt og overset. Vi skal sikre, at Regionsudvalget taler højt og tydeligt, og at regioner og byers stemme bliver hørt i Bruxelles og i vores hovedstæder i medlemslandene, siger Apostolos Tzitzikostas.

LÆS OGSÅ Frank Jensen overlever, men situationen i Socialdemokratiet er kritisk

Regionsudvalget har konstitueret sig for en femårig periode frem til 2025, men formanden skal kun sidde halvdelen af perioden.

Regionsudvalget valgte også en ny 1. næstformand. Det blev den 46-årige portugisiske socialdemokrat Vasco Cordeiro. Han er regionsformand på den portugisiske ø-gruppe Azorerne, der ligger i Atlanterhavet. Også han blev valgt uden modkandidater.

Det nye formandspar afløser belgiske Karl-Heinz Lambertz og finske Markku Markkula.

Regionsudvalget består af 329 medlemmer fra de 27 medlemslande i EU. Danmark har ni medlemmer – seks fra kommunerne og tre fra regionerne. jki@kl.dk

LÆS OGSÅ Folkemødet får ny formand
Emneord
EU, Demokrati

Kommenter denne artikel

Skriv kommentar
Svar på dette indlæg: Europæiske lokalpolitikere vælger ny formand Felter med * skal udfyldes
 
Se flere kommentarer

Skriv hvad du søger