Birgitte Jordahn
Birgitte Jordahn
22.12.2020 kl. 10.59

Evan Jensen er død

Den tidligere borgmester i Lejre og formand for KL blev 90 år.

Lejres borgmester fra 1970 til 2001 samt tidligere formand for KL, Evan Jensen (V), er død,

Han blev 90 år gammel.

Det skriver Sjællandske.

Evan Jensen blev født i landsbyen Østrup i Himmerland som søn af en gårdejer. Han blev uddannet lærer og nåede at arbejde på et par efterskoler i henholdsvis Sønderjylland og Østjylland, inden han i 1963 flyttede til Sjælland for at blive forstander for den liberale skole Brejdablik i Holte.

LÆS OGSÅ Konkurs får rådmand til at trække sig

Tre år senere gik han ind i politik for partiet Venstre, hvilket kom til at fylde hans liv i tre årtier. Allerede fra 1960 var han aktiv i Venstres Ungdom, men i 1966 debuterede han som folkevalgt. Og tilmed på et dobbeltmandat. Han blev valgt til Lejre Sogneråd og til Folketinget, hvor han repræsenterede Randers Amtskredsen. Det blev dog kun til fem år på tinge, for i 1971 besluttede han sig for at hellige sig den borgmesterpost, han havde vundet året forinden.

Allerede efter en valgperiode blev han medlem af bestyrelsen i Kommunernes Landsforening og var ad to omgange formand. Først fra 1982 til 1986 og igen fra 1994 til 1998. I de år kørte han parløb med Aarhus’ borgmester Thorkild Simonsen (S). Over fire valgperioder skiftedes de til at være formand og næstformand. Enige var de ikke, men de formåede til trods at have et formidabelt samarbejde til gavn for kommunerne.

I Lejre blev han hurtigt en afholdt borgmester. Så afholdt, at vælgerne fra 1988 og frem udstyrede Venstre med det absolutte flertal i kommunalbestyrelsen. Det skyldtes ikke mindst Evan Jensens mange personlige stemmer. Flertallet var han ikke bange for at bruge, hvis der var sager, han ville have igennem. Det gjaldt blandt andet, da produktionen af mad til de ældre blev udliciteret.

Mens Lejre i en national sammenhæng ikke skilte sig ud på så meget andet end at være den kommune med den laveste skat i kongeriget, satte Evan Jensen personligt stort præg på det danske kommunestyres udvikling. Ikke mindst gennem aftalesystemet, der blev udviklet i netop de år i et tæt parløb mellem Evan Jensen og Thorkild Simonsen, som sidstnævnte beskrev i et fødselsdagsportræt, som Danske Kommuner bragte tidligere på året.

LÆS OGSÅ Notat belaster tidligere borgmester

– Når Evan og jeg gik til møder med regeringen, så behøvede vi nærmest ikke nogle formøder, for vi kunne næsten se på hinandens øjne, hvad vi ville sige og ikke sige. Vi havde et usædvanligt godt forhold. Vi kørte nogle gode forhandlinger. Og vi var oppe mod nogle skrappe finansministre i den periode, huskede Thorkild Simonsen.

I 2000 fandt Evan Jensen det passende at meddele sin afgang. Men først ved næste valg, lod han forstå i et interview med Berlingske.

– Jeg har meddelt min vælgerforening, at jeg under ingen omstændigheder forlader min post i utide. Jeg kunne heller ikke drømme om at stille op for at samle stemmer til mig selv – og så kort tid efter trække mig tilbage. Det er et princip, sagde han.

Helt på pension gik han dog ikke. Han var blandt andet formand for bestyrelsen for Kommunekredit og for udgiverselskabet bag det, der i dag hedder Sjællandske Medier. I 2003 blev han tillige udpeget til at sidde i Dommerudnævnelsesrådet.

LÆS OGSÅ Lynghøjs efterfølger fundet i tæt kampvalg

Hans otium skulle blandt andet bruges på cykelture langt ud over kommunegrænsen. Nu har han været på sin sidste cykeltur.

Evan Jensen døde mandag på Holbæk Sygehus efter længere tids sygdom. mdbr@kl.dk

Evan Jensen begraves fra Osted Kirke 30. december kl. 13.00.

Emneord
Byråd, Navne

Kommenter denne artikel

Skriv kommentar
Svar på dette indlæg: Evan Jensen er død Felter med * skal udfyldes
 
Se flere kommentarer

Skriv hvad du søger