Foto: Colourbox
Foto: Colourbox
21.12.2020 kl. 13.11

Borgerforslag vil fjerne handicapområdet fra kommunerne

Kommunerne har ikke nok viden, og alt for mange sager omgøres, lyder det fra stiller af forslag, der nu går videre til Folketinget.

Siden 2007 har ansvaret for handicapområdet ligget hos kommunerne.

Men sådan bør det ikke være længere, hvis det står til stillerne af et borgerforslag, som søndag har rundet 50.000 støtte, hvorefter forslaget overgår til behandling i Folketinget.

Forslagsstilleren er Monica Lylloff, der foruden at være kvinden bag kampagnen #enmillionstemmer er mor til tre børn med særlige behov og medstifter af Facebook-gruppen "Bak op om pårørende til handicap og psykisk sårbarhed".

I forslaget taler hun for, at handicapområdet i stedet flyttes til regionerne eller til staten. Hovedsagen er, at den myndighed, der skal træffe afgørelserne, ikke samtidig skal finansiere dem.

LÆS OGSÅ Evaluering af det specialiserede socialområde på vej

– Risikoen for økonomisk motiverede afgørelser skal fjernes, så mennesker med handicap og psykisk sårbarhed får den hjælp, de har behov for og ikke den hjælp, myndigheden mener, den har råd til, står der i forslaget.

Forslaget nævner også, at der ikke er tilstrækkelig viden om området i kommunerne, og at Ankestyrelsen har fundet rod i sagsbehandlingen i 46 procent af sagerne på voksenområdet, som styrelsen har fået forelagt, mens det gælder i 51 procent af sagerne på børneområdet.

Idet forslaget nu har fået 50.000 stemmer, vil det blive behandlet i Folketinget. Det vil ske efter nytår. Det ser Dansk Folkepartis handicapordfører Karina Adsbøl frem til.

– Det er jo helt fantastisk at vi har så mange engagerede borgere. Derfor ser jeg da frem til at debattere det i salen, fordi stillerne har ret i, at retssikkerheden skal styrkes, og at der ikke skal være ikke den kamp for at få hjælp, vi oplever i dag, siger hun.

LÆS OGSÅ KL: Flytning af handicapområdet højner ikke kvaliteten

Dansk Folkeparti har dog ikke lagt sig fast på, om handicapområdet skal fjernes fra kommunerne. mbdr@kl.dk

Kommenter denne artikel

Skriv kommentar
Svar på dette indlæg: Borgerforslag vil fjerne handicapområdet fra kommunerne Felter med * skal udfyldes
 
Af: Kurt A. Nissen
Medlem af Lungeforeningen i Slagelse kommune
Den 21.12.2020 kl. 21:53

Mange kommuner er mere handicappede en de handicappede de skal hjælpe

svar på: Borgerforslag vil fjerne handicapområdet fra kommunerne

Der er menneskelige gevinster og økonomiske besparelser på langt sigt hvis ALLE handicappede bliver behandlet godt og ens i hele Danmark.

Se flere kommentarer

Skriv hvad du søger