Den første af to vacciner skal gives til de svageste på plejehjem fra 27. december. Foto Ritzau/Scanpix
Den første af to vacciner skal gives til de svageste på plejehjem fra 27. december. Foto Ritzau/Scanpix
18.12.2020 kl. 13.09

De svageste i kommuner med højest smittetryk bliver vaccineret 3. juledag

KL forventer vaccinationer i lyntempo, så alle plejehjemsbeboere kan få første omgang af vaccinationen indenfor en måned. Man starter i de mest smittede områder og på de største plejehjem. Den mest sandsynlige start på vaccinationerne er stadig 27. december.

Det er Sundhedsstyrelsen, der lægger strategien. Vaccinerne fordeles i prioriteret rækkefølge ud fra en række kriterier. Ifølge KL er prioriteringen sådan, at kommunerne med de højeste smittetal står forrest i køen. Her starter vaccinationerne på de største plejehjem. Hvis det største plejehjem af en eller anden grund ikke er parat, begynder indsatsen på det næststørste plejehjem.

Trods forlydender om, at man måske kunne komme i gang en dag eller to tidligere, så er det stadig det mest sandsynlige, at vaccinationerne mod Covid-19 går i gang 27. december.

Sundhedsstyrelsen har sendt besked ud til regioner, kommuner og praktiserende læger med planer for, hvordan første fase af vaccinationsindsatsen mod COVID-19 skal organiseres, og forberedelserne er i fuld gang alle steder.

Ifølge direktør i KL Christian Harsløf er kommunerne i fuld gang med den store logistiske opgave, det er at planlægge vaccinationerne.

LÆS OGSÅ Kommunal hjemmepleje ramt af corona: Skærer i hjælp til ældre

– Vores forventning er, at plejehjemsbeboere er blandt de allerførste til vaccine. Vi er lige nu ved at finde ud af, præcis hvilke beboere og hvilket personale, der ønsker at blive vaccineret.  Derudover er der en helt masse planlægningsarbejde sammen med regionerne, som først og fremmest handler om, hvilke plejehjem der vil modtage vaccine på hvilke dage og tidspunkter. Det er en større logistisk øvelse, siger Christian Harsløf.

Til trods for det store arbejde, så forventer Christan Harsløf vaccinationer i hurtigt tempo.

– Hvis alt går som planlagt, og hvis vaccinerne kommer i det tempo, vi regner med, forventer vi, at man kan give alle plejehjemsbeboere første dosis i løbet af 3-4 uger. Alle skal jo så have anden dosis 3-4 uger efter, de har fået den første, siger direktøren.

Det hele kommer til at foregå på plejehjemmene.

LÆS OGSÅ Fagborgmester: Ugentlige test i ældreplejen er ikke nok

– Det er de praktiserende læger, der vaccinerer de ældre, og sygehusene leverer vaccinen. Men de ældre skal vaccineres ude på plejehjemmene, så vi skal sikre, at der er faciliteter parat – lokaler, møbler med videre – når vaccinen ankommer fra regionen. Når vaccinen er givet, skal de ældre observeres i 20 minutter for at se, om den ældre får bivirkninger, og det vil være plejehjemspersonalet, der observerer og tager fat i lægen, hvis der er behov for det, siger Christian Harsløf.

Efter de svage ældre, så står sundhedspersonalet næst i vaccinekøen.

– Det er jo en begrænset mængde vacciner, vi modtager i første omgang, og dem skal vi reservere til de allermest sårbare mennesker og til personalet, der arbejder med dem, som for eksempel social- og sundhedsassistenter, sygeplejersker og læger, forklarede Sundhedsstyrelsens direktør Søren Brostrøm i går.

Kølebiler klar juleaften

I det område i landet med flest smittede, nemlig Region Hovedstaden, er man klar med kølebiler, når vaccinen lander omkring juleaften. Region Hovedstaden påpeger, at det er en meget beskeden portion vacciner, der ventes at lande i Danmark i første omgang. Ifølge forlydender må Danmark – som de øvrige EU-lande – nøjes med 10.000 doser i første sending. Det vil i givet fald betyde mindre end 3.000 doser vacciner til Region Hovedstaden.

– Vi er parate til at rykke ud med 10 kølebiler. Når vi modtager vaccinen på Region Hovedstadens Apotek, pakker vi nogle kasser og stiller i køleskabet, og så er vi klar til at rulle ud med kølebilerne næste morgen. Vaccinerne, der opbevares på minus 80 grader, skal helst tø op i køleskab for ikke at bryde kølekæden, fortæller lægefaglig vicedirektør på Nordsjællands Hospital Jonas Egebart, der har stået i spidsen for den regionale task force.

Sammen med de andre regioner, kommuner og nationale myndigheder har den regionale task force forberedt den kommende vaccination mod corona på bare 10-11 dage. tkn@kl.dk

Kommenter denne artikel

Skriv kommentar
Svar på dette indlæg: De svageste i kommuner med højest smittetryk bliver vaccineret 3. juledag Felter med * skal udfyldes
 
Af: Kurt A. Nissen
Medlem af Lungeforeningen i Slagelse kommune
Den 18.12.2020 kl. 15:42

Svageste først eller

svar på: De svageste i kommuner med højest smittetryk bliver vaccineret 3. juledag

Syntes at frontpersonalet på sygehuse og plejehjem samt dem der kører ud til borgere i eget hjem skulle have vaccination mod corona først og derefter de svageste, men man frygter måske at de svageste når at dø inden de kan få vaccination mod corona.

Hvordan med os i risikogruppen (jeg har KOL) men bor hjemme, hvordan komme vi ind i rækkefølgen ?

Se flere kommentarer

Skriv hvad du søger