Kommunale corona-julehjælpere skal måske ud i julehandlen. Gågade i Ribe. Arkivfoto Colourbox
Kommunale corona-julehjælpere skal måske ud i julehandlen. Gågade i Ribe. Arkivfoto Colourbox
17.12.2020 kl. 13.09

Kommunale corona-julehjælpere på gaden

Regeringen har bedt kommunerne om at være klar til at sende kommunalt opsynspersonale ud i gågader og handelsstrøg for at hjælpe borgere og butikker med at overholde corona-retningslinjer.

Som det kom frem på pressemødet i statsministeriet i går onsdag, så har regeringen aftalt med KL, at man arbejder på, at der i relevante kommuner vil være opsynspersonale på handelsstrøg og gågader, som aktivt kan henvender sig til de julehandlende med tilbud om afspritning af hænder og opfordring til afstand og alt, hvad der ellers hører til af corona retningslinjer.

Det står endnu ikke helt klart, hvordan og i hvilket omfang det bliver nødvendigt. Men ifølge KL’s cheføkonom Morten Mandøe, så er man i fuld gang med overvejelserne. Der er personalegrupper i kommunerne, der er sendt hjem på grund af nedlukning, som ville kunne bringes i spil. Det kræver dog en lokal dialog med de lokale medarbejderorganisationer.

– Det er vores oplevelse, at det lokale handelsliv allerede i høj grad selv tager stort ansvar for at sikre, at man som handlende kan færdes i butikker med god afstand og håndsprit. Og vi ser også rigtig mange frivillige, som gør en kæmpe indsats. Fra kommunernes side vil vi nu gøre, hvad vi kan for at understøtte den indsats – for eksempel ved at være meget synlige i gågader og handelsstrøg med afstandsmarkeringer, skilte, uddeling af håndsprit og så videre, siger Morten Mandøe.

I mange kommuner er idræts- og foreningslivet lukket. Et scenarie kunne være, at livreddere, halmedarbejdere, kantinepersonale og andet personale kunne sendes på gaden.

LÆS OGSÅ Stor aftale skal sikre mandskab til kritiske funktioner i kommunerne

Det kan også være parkeringsvagter eller vej- og parkmedarbejdere, som kan være synlige i gadebilledet med skilte om afstand og uddeling af håndsprit. En tredje mulighed kan være, at rengøringspersonale fra de lukkede rådhuse kan bruges i gågaden.

– Vi oplevede allerede i foråret, at en del medarbejdere blev brugt til andre opgaver, end de normalt udfører. Det er min oplevelse, at der blev taget rigtig fint imod det. Alt dette forudsætter jo en tæt lokal dialog med medarbejderorganisationerne. Jeg er helt klar over, at vi alle er ved at være godt trætte af corona, og at mange føler, at de har ofret sig en del allerede på arbejdsfronten. Men jeg håber, at vi sammen kan tage denne sidste ”tørn” og via en god lokal dialog finde nogle gode løsninger, siger KL’s cheføkonom. tkn@kl.dk 

Kommenter denne artikel

Skriv kommentar
Svar på dette indlæg: Kommunale corona-julehjælpere på gaden Felter med * skal udfyldes
 
Se flere kommentarer

Skriv hvad du søger