Foto: Colourbox
Foto: Colourbox
17.12.2020 kl. 15.55

Her er listen: Disse ti forbrændingsanlæg skal lukkes

KL er nu klar med planen, der skal reducere forbrændingskapaciteten med 30 procent.

Der er nu sat navne på de ti forbrændingsanlæg, der skal lukkes for at tilpasse den samlede kapacitet på landsplan til den nye virkelighed, hvor stadig mere affald skal genanvendes. 

Planen tager både hensyn til hvad der er bedst for klimaet og bedst for samfundsøkonomien, lyder det fra KL’s formand Jacob Bundsgaard (S), der ikke lægger skjul på, at opgaven ikke har været let. 

– Alternativet er en model baseret på udbud og konkurrence, og det mener vi ikke er den rigtige løsning, da der er tale om samfundskritisk infrastruktur. Derfor har vi påtaget os opgaven og står nu med en faglig plan, der peger på, at der i 2030 kan opnås en klimaeffekt på 0,5 millioner tons CO2 og en økonomisk effektiviseringsgevinst på samlet 600 millioner kroner, siger han i en pressemeddelelse. 

Det fulgte af den politiske aftale om fremtidens affaldssektor, som Folketinget indgik før sommerferien, at de mindst effektive og mindst miljørigtige anlæg skal lukkes. Den færdige liste tager ifølge KL også højde for, at affald skal transporteres længere i fremtiden som følge af lukningerne af forbrændingsanlæggene.

LÆS OGSÅ Lukkeliste mødes med undren, kritik og fortørnelse

Dansk Affaldsforening kvitterer i en pressemeddelelse for listen, som man kalder "et første skridt". 

– Nu er det op til staten og Folketinget, om de vil gribe denne mulighed, der nu er præsenteret. Vi ser frem til det næste skridt, som i så fald vil indebære en proces mellem anlæg og kommuner i foråret, siger Mads Jakobsen, der er formand for Dansk Affaldsforening.

Listen skal nu drøftes politisk med staten og kommunerne. Først i løbet af sommeren 2021 vl listen være endelig. mdbr@kl.dk

Disse anlæg skal være taget ud af drift i 2030

ARGO (Roskilde)

MEC Bioheat & Power (Holstebro)

I/S Norfors (Hørsholm)

Affaldsselskabet Vendsyssel Vest (Hjørring)

AffaldPlus (Slagelse)

Sønderborg Kraftvarme I/S

Aars Fjernvarme

Svendborg Kraftvarme A/S

Hammel Fjernvarme

Bornholms Affaldsbehandling

Kilde. KL

 

LÆS OGSÅ KL melder klar til at lave ”lukkeliste” – men kun på visse betingelser

Kommenter denne artikel

Skriv kommentar
Svar på dette indlæg: Her er listen: Disse ti forbrændingsanlæg skal lukkes Felter med * skal udfyldes
 
Se flere kommentarer

Skriv hvad du søger