Det sociale frikort kan være med til at give socialt udsatte borgere som for eksempel hjemløse en mulighed for at være en del af et arbejdsfællesskab. Colourbox
Det sociale frikort kan være med til at give socialt udsatte borgere som for eksempel hjemløse en mulighed for at være en del af et arbejdsfællesskab. Colourbox
14.12.2020 kl. 13.05

Det sociale frikort forlænges i to år

I Esbjerg vækker det glæde, at Socialministeriet forlænger forsøgsperioden for sociale frikort, så udsatte borgere kan tjene op til 20.000 kroner skattefrit. Det betyder meget for denne gruppe borgere, mener socialudvalgsformand.

Socialministeriet har nu forlænget ordningen, så borgere med særlige sociale problemer, herunder psykiske vanskeligheder, kan søge om at få et socialt frikort til og med 2022.

Med det socialt frikort i hånden kan socialt udsatte, hjemløse, misbrugere og andre af samfundets udsatte tage mindre job og tjene op til 20.000 kroner om året uden at blive trukket i deres kontanthjælp eller andre offentlige ydelser.

Ideen er, at de udsatte grupper får en chance for at tjene egne penge og blive en del af et arbejdsfællesskab.

I Esbjerg Kommune har man siden ordningen trådte i kraft i 2019 benyttet sig af muligheden. 50 borgere i kommunen har siden da fået socialt frikort.

LÆS OGSÅ Ny aftale sikrer løn til sosu-elever over 25 år

Formand for Social & Arbejdsmarkedsudvalget Henrik Vallø (Borgerlisten) mener, frikortet højner livskvaliteten for de udsatte borgere. Det at arbejde og blive en del af et fællesskab kan bidrage til en følelse af værdighed, selvstændighed og livskvalitet, mener han.

Han glæder sig over, at Socialministeriet nu forlænger ordningen.

– Jeg synes, det var godt, da ordningen blev indført, og jeg glæder mig over, at man nu har valgt at forlænge forsøgsordningen. Jeg synes, det er en rigtig god ide, at man forlænger forsøgsordningen. Det betyder noget for de her mennesker, siger Henrik Vallø.

Til spørgsmålet om, hvorvidt mere end 50 borgere i Esbjerg har potentiale for at få socialt frikort, siger han:

LÆS OGSÅ Koldingchef vender tilbage til det fynske

– Jeg synes det er godt at 50 borgere har fået det. Jeg håber der er flere der kan bruge ordningen, nu hvor den forlænges, siger Henrik Vallø.

Virksomheder og Trygfonden støtter

Ifølge Esbjerg Kommune kan det være en gevinst for virksomheden at ansætte en medarbejder med et socialt frikort, og Esbjerg Kommune, Jobcentret og Videns- og netværkshuset Cabi har samarbejdet med flere lokale virksomheder.

TrygFonden støtter projektet økonomisk, og der er desuden stor opbakning fra de frivillige organisationer i Esbjerg Kommune.

Et eksempel er den socioøkonomiske virksomhed ”Gadens stemmer”. Her arbejder Kasper, der benytter sig af et socialt frikort. Kasper fortæller, at han takket være det sociale frikort har en stabil indkomst, der gør, at hverdagen fungerer bedre. Han føler sig værdsat og undgår at være kriminel for at fungere i det daglige.

LÆS OGSÅ Vordingborg ansætter borger- og arbejdsmarkedschef

Målgruppen for socialt frikort

Ifølge Socialstyrelsens definition er målgruppen for det sociale frikort personer med særlige sociale problemer, herunder psykiske vanskeligheder, der er i målgruppen for afsnit V i lov om social service.

Personer med fysisk eller kognitivt handicap er ikke i målgruppen for det sociale frikort, medmindre de samtidig har særlige sociale problemer.

Det er en forudsætning, at personerne i målgruppen er langt fra beskæftigelse og uddannelse, således at de hverken har været under uddannelse eller har haft arbejdsindkomst over 10.000 kr. inden for det seneste år.

Visitationen skal altid baseres på en konkret vurdering af den enkelte borgers situation, herunder ressourcer og behov. Et socialt frikort erstatter ikke øvrig støtte og tilbud til borgeren. tkn@kl.dk 

LÆS OGSÅ Kommuner vil suspendere 225-timersregel: Ministerium siger nej

Kommenter denne artikel

Skriv kommentar
Svar på dette indlæg: Det sociale frikort forlænges i to år Felter med * skal udfyldes
 
Se flere kommentarer

Skriv hvad du søger