Foto: Colourbox
Foto: Colourbox
07.12.2020 kl. 14.24

København taber sag om affaldsgebyr i Højesteret

Sagen er principiel og får også betydning for andre kommuner.

En københavnsk borger har mandag vundet en retssag mod Københavns Kommune om affaldsgebyr. Borgeren driver en virksomhed fra sin lejlighed og har kun produceret en meget lille mængde affald.

Derfor burde Københavns Kommune have fritaget borgeren for at betale erhvervsaffaldsgebyr, fastslår Højesteret i en dom mandag. Kommunen skal nu tilbagebetale gebyret, der beløber sig til 937,50 kroner.

Det oplyser kommunen i en pressemeddelelse. 

– Vi tager dommen til efterretning, og vi vil nu nærlæse den og vurdere, hvilke konsekvenser det evt. skal have i forhold til lignende virksomhedstyper, der har søgt om og modtaget afslag på fritagelse efter samme bestemmelse, siger vicedirektør i Københavns teknik- og miljøforvaltning Karsten Biering Nielsen.

LÆS OGSÅ Tilsyn: Udvalg kan ikke udpege bestyrelsesmedlemmer

Byretten vurderede, at kommunen var i sin gode ret til at opkræve gebyret, mens landsretten underkendte hjemmelsgrundlaget, som er en bekendtgørelse fra Energistyrelsen.

Erhvervsaffaldsgebyret, der tidligere har været genstand for politisk debat, blev afskaffet i 2018. Men selv om det ikke opkræves længere, er afgørelsen principiel, da landets andre kommuner også har opkrævet gebyret med udgangspunkt i bekendtgørelsen. 

Både Energistyrelsen og KL og har været involveret i sagen, og direktør i KL Laila Kildesgaard vil nu nærstudere dommen. mdbr@kl.dk

Hele dommen kan læses her.

Kommenter denne artikel

Skriv kommentar
Svar på dette indlæg: København taber sag om affaldsgebyr i Højesteret Felter med * skal udfyldes
 
Se flere kommentarer

Skriv hvad du søger