Foto: Colourbox
Foto: Colourbox
05.12.2020 kl. 13.06

1.000 flere ansatte skal forbedre ældreplejen

Kommunerne får 425 millioner kroner til mere personale på ældreområdet.

Regeringen og dens støttepartier har lørdag præsenteret en ny velfærdsaftale, som skal sikre 1.000 flere medarbejdere på landets ældrecentre.

Til det har partierne fundet 425 millioner kroner næste år og 450 millioner kroner i 2022 og 2023, mens beløbet stiger til 500 millioner kroner i 2024. Derefter overgår pengene til bloktilskuddet, oplyser Finansministeriet.

Midlerne udmøntes via en pulje, som giver adgang til finansiering svarende til én varig ansættelse i ældreplejen pr. ufaglært ansat i ældreplejen, der sendes i uddannelse.

Aftalen er en del af finansloven, der endnu ikke er faldet på plads. Det er særligt Enhedslisten, der har krævet et løft af ældreplejen som led i finanslovsforhandlingerne.

LÆS OGSÅ Millioner til oplevelser for socialt udsatte og ældre

– Det har været en kæmpe hjertesag for Enhedslisten, og den aftale leverer også samtidig det første reelle løft i vores ældrepleje i hvert fald i et årti, siger politisk ordfører Pernille Skipper (EL) på et pressemøde i Finansministeriet.

Hos fagforbundet FOA, der organiserer medarbejderne på ældreområdet, glæder formand Mona Striib sig over aftalen.

– Vi ser med forliget en villighed til ikke bare at lappe og vedligeholde, men faktisk at genoprette velfærden i Danmark. Velfærdsaftalen under Finansloven 2021 er et reelt kvalitetsløft og endnu en bevægelse i den retning, der blev sat med finansloven sidste år, siger hun i en pressemeddelelse.

Helt så imponeret er Nis Peter Nissen, direktør for Alzheimerforeningen mildt sagt ikke.

LÆS OGSÅ KL og FOA i fælles front: Vi skal have markant løft af ældreområdet

– Det er et meget lille museskridt, og den fremdrift, man kan se på området, er snarere at betegne som sneglefart, siger han til TV 2.

På pressemødet i Finansministeriet anerkendte finansminister Nicolai Wammen (S) da også, at 1.000 medarbejdere ikke er mange i den enkelte kommune.

- Vi bilder os ikke ind, at vi med den her aftale kan løse alle problemer. Men vi håber, at det kan gøre en vigtig forskel, siger han. 

Det er særligt TV 2-dokumentaren ”Plejehjemmene bag facaden”, der har sat forholdene i ældreplejen til debat.

LÆS OGSÅ Støttepartier og Ældre Sagen skuffede over "skrabet" finanslovsforslag

Pengene til at løfte ældreplejen kommer ifølge Nicolai Wammen fra det økonomiske råderum. mdbr@kl.dk

Emneord
Ældre, Finanslov

Kommenter denne artikel

Skriv kommentar
Svar på dette indlæg: 1.000 flere ansatte skal forbedre ældreplejen Felter med * skal udfyldes
 
Se flere kommentarer

Skriv hvad du søger