Slutspurten er sat ind. Den 26. september kåres Arets Landsby. Foto Landdistrikternes Fællesråd
Slutspurten er sat ind. Den 26. september kåres Arets Landsby. Foto Landdistrikternes Fællesråd
14.08.2020 kl. 09.30

Fællesskab og frivillighed sender tre landsbyer i finalen

Bjergsted, Haastrup og Borris er navnene på finalisterne, der kæmper om at blive Årets Landsby 2020. Frivillig madudbringning, frivillig børnepasning med mere har bragt dem i front i konkurrencen, der i år har håndteringen af coronakrisen som tema.

Kampen om at finde Årets Landsby 2020 er nu intensiveret. Tre landsbyer er blevet udvalgt til finalen og afventer nu besøg fra komitéen til september. Prisen uddeles af Landdistrikternes Fællesråd og Landsforeningen Landsbyerne i Danmark.

Landsbyen Bjergsted i Kalundborg Kommune, landsbyen Haastrup i Faaborg-Midtfyn Kommune og landsbyen Borris i Ringkøbing-Skjern Kommune. Det er navnene på de tre landsbyer, der er med i opløbet.

Alle tre har udmærket sig i særlig grad under temaet: Hvordan kommer landsbyernes fællesskaber gennem en krise?

I coronaens tegn

Dette år har Årets Landsby-prisen nemlig stået i coronakrisens tegn. Ikke bare de tre finalister, men alle årets indkomne landsbyer har udvist en imponerende handlekraft og stort lokalt samfundssind, forklarer formanden for bedømmelseskomitéen, Carsten Hansen, der er tidligere minister for by-, bolig og landdistrikter.

LÆS OGSÅ Fradrag skal lokke byboer til landet

– Vi har både læst om hjælpekorps, gratis madudbringning, frivillig børnepasning, kreative arrangementer og nye fællesskabsformer. Jeg er dybt imponeret og rørt over, hvor stærkt et samfundssind de enkelte lokalsamfund har udvist – både i forhold til at forebygge isolation og ensomhed under nedlukningen, men også i

– Årets tre finalister har udmærket sig i helt særlig grad, og det kommer til at blive en svær udvælgelsesproces. Heldigvis.

Næstformand i Forenet Kredit, Michael Demsitz, som er en del af bedømmelseskomitéen, udtaler:

– De tre finalister har på hver deres måde gentænkt de lokale, sociale aktiviteter under forårets coronarelaterede nedlukning. I Bjergsted er børnenes tryghed i centrum, i Haastrup har kampen mod ensomhed hos de særligt udsatte været incitamentet for at tænke nyt, og i Borris har en online platform ligefrem styrket fællesskabets sammenhold og aktiviteter. Fælles for alle tre finalister er et imponerende engagement hos beboerne i de små lokalsamfund. Det er en vigtig forudsætning for udviklingen af landdistrikterne og dermed hele landet, som vi i Forenet Kredit gerne vil være med til at anerkende.

Besøgene i de tre landsbyer finder sted i starten af september, og årets kåringsfest holdes 26. september.

Om landsbyerne

Landsbyen Bjergsted i Kalundborg Kommune, har kun omkring 170 indbyggere, men har ikke desto mindre sat et væld af aktiviteter i værk under coronakrisen og nedlukningen af Danmark. Der har blandt andet været indkøbshjælp, udendørs fællesspisning samt kaffe på afstand. Og så har Bjergsteds børn skrevet deres egen sang om coronatiden set fra et børneperspektiv til alle Danmarks børn. Den er blevet til en musikvideo takket være frivillige kræfter i byen.

Haastrup i Faaborg-Midtfyn Kommune ligger nord for Faaborg og har 325 indbyggere. Under coronakrisen har landsbyens fællesskaber ageret ved at løfte i flok. Frivillige har bragt den lokale købmands varer ud til utrygge og udsatte medborgere, mens byens egne festivaler blev gentænkt og gjort coronavenlige.

Og så har der ad flere omgange lydt trompetspil over landsbyen under nedlukningen. Haastrup har nemlig egen trompetist, der bidrog til at holde humøret oppe ved at spille trompetspil fra landsbyens kirketårn.

Borris i Ringkøbing-Skjern Kommune og har sloganet ”Her bor vi med vilje”. Byens 871 indbyggere fandt under nedlukningen sammen i Facebook-gruppen ”Borris Sogn”, hvor ikke alene frygt og usikkerhed blev delt – her blomstrede også gode idéer. Blandt andet initiativet #borrispoeterne, hvis målsætning var at uploade 15 lokale digte i gruppen. Fem uger efter var der indkommet 42 digte, 3 sange og 30 malerier og tegninger fra borgere på mellem 7 og 85 år. Alle bidragene blev siden trykt i en bog med titlen Borris Poeterne. tkn@kl.dk 

 

Årets Landsby

Årets Landsby er en historisk pris, som blev oprettet i 1995 af Landsforeningen Landsbyerne i Danmark. I år uddeles den for 24. gang. Prisen uddeles af Landdistrikternes Fællesråd og Landsforeningen Landsbyerne i Danmark i samarbejde med Forenet Kredit, foreningen bag Nykredit og Totalkredit.

Hvert år uddeles prisen Årets Landsby inden for et selvstændigt tema. Årets tema er: Hvordan kommer landsbyernes fællesskaber gennem en krise? Kriterierne for at ansøge er, at den indstillede landsby har under 1.200 indbyggere.

Sidste års tema var "Den bæredygtige landsby", og vinderen var landsbyen Torup i Halsnæs Kommune.

Kommenter denne artikel

Skriv kommentar
Svar på dette indlæg: Fællesskab og frivillighed sender tre landsbyer i finalen Felter med * skal udfyldes
 
Se flere kommentarer

Skriv hvad du søger