Foto: Colourbox
Foto: Colourbox
10.08.2020 kl. 13.00

Børn er blevet yngre ved skolestart

I dag begynder langt flere seksårige i skole end i 2009. Skolelederne synes, det er en positiv udvikling, mens undervisningsordførerne fra SF og Venstre gerne ser, at flere børn får udskudt skolestarten.

Det er første skoledag, og følger man trenden fra skoleåret 2019/2020, er ni ud af ti børn, der begynder i skole seks år. Det viser en analyse fra KL’s nyhedsbrev Momentum. Samtidig er andelen af børn, der får udskudt skolestart med et år eller to mere end halveret, men det har dog ikke fået flere til at gå 0. klasse om.

I 2009 blev undervisningspligten udvidet med et år, så alle børn i udgangspunktet skal starte i skole i det år, de fylder seks år. Det har i den grad haft en effekt, viser Momentum-analysen. Sidste år var det 91 procent af alle børn, der begyndte som seksårige, mens det kun var 82 procent i 2009.

Mens forskningschef på Forskningscenter for pædagogik og dannelse på VIA University College, Andreas Rasch-Christensen, mener, det er svært at sige, om udviklingen er positiv eller negativ set med pædagogiske briller, så mener formand for Skolelederforeningen Claus Hjortdal, at det er en god udvikling.

– Generelt set mener jeg, at det er en rigtig udvikling. Hvis man mener, at det er mere rigtigt, at 80 procent end 90 procent skal starte i skole som seksårig, så er jeg uenig. At 20 procent af børnene skulle være så forskellige fra gennemsnittet, at de ikke er i stand til at starte i den samme klasse, det synes jeg simpelthen er for stort et tal, siger Hjortdal til Momentum.

LÆS OGSÅ Kronprinsessen indvier Danmarks første internationale folkeskole

Formand for KL’s Børne- og Undervisningsudvalg Thomas Gyldal Petersen (S), mener, at det grundlæggende er en god idé, at så mange børn som muligt følges ad aldersmæssigt, fordi det giver det bedste udgangspunkt for at skabe stærke børnefællesskaber.

– Det allervigtigste er, at man i hvert enkelt tilfælde laver en pædagogisk faglig vurdering i et tæt samarbejde med forældrene, hvor de bliver hørt, og inddraget i et samarbejde med dagtilbud og skole, før man træffer den endelige beslutning, siger Thomas Gyldal Petersen.

/ScaledImages/_Global_Artikelbilleder_Online_Skole___momentum_Skolestart_645.jpg

Det er gået for vidt

På Christiansborg er flere partier knap så positive overfor udviklingen.

Således mener SF’s undervisningsordfører Jacob Mark, at der behov for at ændre reglerne, så flere børn får udskudt skolestart.

LÆS OGSÅ Velfærdslov udskydes endnu engang

– Vi mener, at det er gået for vidt, fordi vores tydelige opfattelse er, at der i dag er børn, der ville have bedst af et år ekstra i børnehave, som alligevel bliver tvunget i skole på grund af økonomi, fordi det er billigere at gå i skole end et år ekstra i børnehave, siger Jacob Mark til Momentum.

Venstres undervisningsordfører og tidligere undervisningsminister Ellen Trane Nørby mener, at ændringen af undervisningspligten i 2009 var rigtig, fordi det gav en ambition om at flere begyndte tidligere i en periode, hvor udviklingen var, at flere begyndte skole senere, men at der nu er grund til at se på, om man er gået for langt i den anden retning.

– Vi synes, at man nogle steder er gået for vidt i ikke at ville acceptere de individuelle behov, der kan være for at starte senere, siger Ellen Trane Nørby (V) til Momentum. tkn@kl.dk

Læs Momentums analyse her.

LÆS OGSÅ KL: Slip skoledagen fri, afskaf minimumstimetal

Kommenter denne artikel

Skriv kommentar
Svar på dette indlæg: Børn er blevet yngre ved skolestart Felter med * skal udfyldes
 
Se flere kommentarer

Skriv hvad du søger