En af de seks glemte kæmper. (foto: Vestegnens Kulturinvesteringsråd)
En af de seks glemte kæmper. (foto: Vestegnens Kulturinvesteringsråd)
07.08.2020 kl. 12.29

Glemte kæmper i knæ: Kommuner skal finde penge til populær kunstattraktion

Seks populære trækæmper, der er spredt ud over Vestegnen, er i så dårlig forfatning, at der skal et større millionbeløb til for at redde dem, siger kunstneren bag. Borgmestre er klar til at finde løsning.

Børn og barnlige sjæle har siden 2016 kunnet kravle og lege på De seks glemte kæmper - seks træskulpturer, der er opført seks forskellige steder på den københavnske vestegn. Men skulpturerne er kun bygget til at holde et par år, så nu er de ved at falde fra hinanden. Derfor kræver kæmperne en mere tilbundsgående renovering for at undgå, at kæmperne skal fjernes helt. Det betyder, at de seks kommuner, der har kæmperne stående, skal finde omkring 1,8 millioner kroner.

Kunstneren bag skulpturerne hedder Thomas Dambo. Han kom i slutningen af juli måned med et opråb.

– De seks glemte kæmper i København står til at blive glemt for altid. Med mindre nogen træder ind og redder dem. Lige nu har vi behov for en gruppe mennesker, der kan tage rundt og reparere dem alle sammen, så de bliver sikre for børn at kravle på. Og i meget nær fremtid skal der findes midler til en mere dybdegående reperation. Jeg har ikke selv råd til at gøre det, og de seks kommuner, der ejer dem, har ikke være istand til at få det til at ske, siden jeg gav dem et års deadline sidste september, skriver Thomas Dambo på sin facebookside.

Borgmestrene i de vestegnske kommuner er dog kommet på banen og lover nu, at de vil finde en løsning.

LÆS OGSÅ 15 kommuner og fondsmillioner skal løfte Hærvejen til international særklasse

For eksempel borgmester i Hvidovre, Helle Adelborg (S), der også er formand for Vestegnens Kulturinvesteringsråd, der har betalt for skulpturerne.

– Jeg vil snakke med dem (de andre borgmestre, red.) om, hvordan vi gør det. Om det er noget, vi betaler i fællesskab, eller om det er noget, hver kommune betaler, siger hun til P4 København.

Også Steen Christiansen (S), borgmester i Albertslund, er klar på at finde en løsning, når juraen er af vejen.

– Kæmpen er jo ikke for køn, som den ser ud nu, og det skal vi have gjort noget ved. Det korte og det lange er, at der er noget jura, der skal afklares. Er det et samlet kunstværk, eller er det den enkelte kommune, der står for det. Når vi har afklaret det, skal vi i gang med at hjælpe kæmperne, siger han til P4 København.

LÆS OGSÅ Nu åbner porten til Danmarks største marskområde

Kæmperne blev opført i 2016 i forbindelse med Vestegnens Kulturuge og er siden hen blevet omtalt i landsdækkende medier og så langt væk som hos engelske BBC. jki@kl.dk

Emneord
kunst, Kultur, Fritid, Turisme

Kommenter denne artikel

Skriv kommentar
Svar på dette indlæg: Glemte kæmper i knæ: Kommuner skal finde penge til populær kunstattraktion Felter med * skal udfyldes
 
Se flere kommentarer

Skriv hvad du søger