Københavns Lufthavne (CPH) planlægger at afskedige en fjerdedel af de fuldtidsansatte medarbejdere. (Foto: CPH)
Københavns Lufthavne (CPH) planlægger at afskedige en fjerdedel af de fuldtidsansatte medarbejdere. (Foto: CPH)
05.08.2020 kl. 10.36

Massefyringer: Kommune klar med jobcenterhjælp

Tårnby Kommunes største arbejdsplads, Københavns Lufthavn, fyrer omkring en fjerdedel af medarbejderne efter massiv passagernedgang. Dybt tragisk dag, siger borgmester.

Den økonomiske del af coronakrisen kradser for alvor i Tårnby Kommune. Tidligere har SAS og en række andre virksomheder i lufthavnen været igennem store fyringsrunder, og nu er turen kommet til selskabet, der driver Københavns Lufthavn. I dag har virksomheden Københavns Lufthavne (CPH) meldt ud, at den planlægger at fyre 650 ud af 2600 fuldtidsstillinger.

Udmeldingen kommer efter virksomheden har præsenteret en halvårsrapport, der viser, at der har været 65,2 procent færre passagerer i første halvår af 2020. Det betyder, at omsætningen i CPH er faldet med 55,5 procent. Nedlukning af aktiviteter i lufthavnen og de statslige hjælpepakker betyder, at underskuddet i virksomheden i første halvår af 2020 ender på 227,9 millioner kroner.

Og selvom der i løbet af sommeren er kommet mere gang i flytrafikken, så forventer CPH stadig, at omsætningen resten af året vil være lavere end sidste år. Derfor vil virksomheden fyre omkring en fjerdedel af de 2600 fuldtidsansatte. En beslutning, som adm- dir. i CPH, Thomas Woldbye, kalder for "meget trist".

– Vi har haft som mål at sikre så meget aktivitet og så mange arbejdspladser som muligt i lufthavnen igennem krisen. Her har de hjælpepakker, som Folketinget har vedtaget, gjort en stor forskel for os. Især den seneste forlængelse af lønkompensationsordningen har givet os større viden om fremtidens rejsemønstre. Og med den kan vi undgå at afskedige så mange, som vi ellers havde været nødt til, hvis ordningen ikke havde været der. Men med udviklingen i flytrafikken, må vi ulykkeligvis erkende, at det ikke er muligt for os at fastholde det samme antal medarbejdere som før coronakrisen, siger Thomas Woldbye.

LÆS OGSÅ Reformudspil vil koste jobcentre 200 millioner

"Dybt tragisk"

Tårnby Kommune har for omkring en måned siden – altså inden CPH varslede fyringsrunden – etableret et fremskudt jobcenter i lufthavnen, der skal hjælpe fyrede lufthavnsmedarbejdere. Det har indtil videre haft kontakt med 900 fyrede medarbejdere fra SAS og andre lufthavnsvirksomheder. Og nu er der altså potentielt 650 personer flere, der kan få hjælp i jobcentret. 

Borgmester i Tårnby, Allan S. Andersen (S), kalder dagens udmelding for dybt tragisk, efter en periode hvor omkring 4.000 ansatte i flyselskaber og andre selskaber omkring lufthavnen har mistet deres arbejde.

– Vi regner med, at en tredjedel af de ansatte bor i Tårnby Kommune, så det er selvfølgelig en dybt tragisk dag. Først og fremmest for de ansatte og deres familiemedlemmer, der bliver berørt af fyringerne og bliver ramt på deres levebrød, siger Allan S. Andersen og fortsætter:

– Medarbejderne har været omfattet af lønkompensationsordningen, så vi har jo kunnet forberede os på, at der nok ville komme afskedigelser i lufthavnen. Så nu skal det fremskudte jobcenter og virksomhederne i lufthavnen i gang med at lave en indsats og søge statslige midler til beskæftigelsesindsatsen, så de opsagte kan komme godt videre. Det sker allerede i deres opsigelsesperiode, hvor de stadig er i lufthavnen.

LÆS OGSÅ Kort nyt
FOR ABONNENTER

Med de varslede fyringer vil det samlede antal opsigelser i og omkring lufthavnen nærme sig 5.000 personer i alt. Det er noget der ligner en femtedel af de 22.000-25.000 personer, der arbejder i virksomheder relateret til lufthavnen. jki@kl.dk

Kommenter denne artikel

Skriv kommentar
Svar på dette indlæg: Massefyringer på arbejdsplads: Kommune klar med jobcenterhjælp Felter med * skal udfyldes
 
Se flere kommentarer

Skriv hvad du søger