Modelfoto: Colourbox
Modelfoto: Colourbox
05.08.2020 kl. 11.57

DF vil have nationale minimumsnormeringer på ældreområdet

Efter TV2-dokumentar om svigt på plejehjem i Aarhus og Randers kræver Dansk Folkeparti nu, at der bliver indført minimumsnormeringer på ældreområdet.

I den kommende finanslov bør der aftales minimumsnormeringer på ældreområdet. Det siger DF's formand, Kristian Thulesen Dahl i dag onsdag til tv2.dk.

– Vi er dybt bekymrede over, om ressourcerne til de ældre følger med de kommende år, siger partiformand Kristian Thulesen Dahl til TV2 og fortsætter: 

– Hvis ikke man gør det synkront med, at man ruller minimumsstandarder ud på børneområdet, så risikerer vi, at man, når man sidder med det praktiske problem ude i kommunerne, tager ressourcerne fra ældreområdet og lægger over i børneområdet, for det skal man jo levere. Men man skal ikke nødvendigvis levere det på ældreområdet, siger Kristian Thulesen Dahl.

Udmeldingen fra Dansk Folkeparti kommer, efter TV2 har vist en dokumentarudsendelse om kritisable forhold på to plejehjem i henholdsvis Aarhus og Randers. Dokumentaren, der først blev underlagt et fogedforbud mod at blive vist, dokumenterede situationer på to plejehjem, hvor ældre blev behandlet ringe.

LÆS OGSÅ Aarhus giver historisk løft til ældreområdet

I Randers Kommune har dokumentaren ført til, at et byrådsflertal nu vil have en tilbundsgående undersøgelse af ældreområdet.

Ældrerådmand i Aarhus Kommune, Jette Skive (DF), sagde umiddelbart efter magistraten havde besluttet at ophæve fogedforbuddet, at dokumentaren var rystende. Og at ældreplejen også er et spørgsmål om økonomi.

– Det er mit håb, at vi alle kan lære af dokumentaren, og at den vil sætte gang i en grundig debat om, hvordan vi som samfund skal behandle vores ældre – og om vi har økonomi nok til give de ældre den pleje og omsorg, som de fortjener. Det har været tydeligt for enhver, at de sidste ti års besparelser på ældreområdet er gået ud over beboere, deres pårørende og medarbejderne. Nu skal der ske handling - nu skal vi skabe en ældrepleje, hvor værdighed og omsorg er udgangspunktet, sagde Jette Skive.

Og nu får hun altså en udstrakt hånd fra moderpartiet. Dansk Folkeparti har endnu ikke lagt sig fast på, hvordan lovfastsatte minimumsstandarder i hjemmeplejen skal se ud. Det vil de i samarbejde med ÆldreSagen finde ud af, ligesom prisen for det skal udregnes.

LÆS OGSÅ 26 kommuner skal forsøge at få flere på fuld tid

Borgmester: Nej tak

I Assens Kommune siger borgmester, Søren Steen Andersen (V), nej til at indføre minimumsnormeringer på ældreområdet. Og alle mulige andre områder i det hele taget.

– Det var angribeligt at lave minimumsnormeringer på børneområdet, og det vil være angribeligt at gøre det på ældreområdet. Det fratager beslutningskompentencen fra kommunerne. Også de kommuner, der godt kan finde ud af at løse opgaven, sger Søren Steen Andersen og fortsætter:

– Og så er det vigtigt at huske på, at der ikke er nogen som helst, der i ædruelighed kan sige, at nogen kommune sparer på ældreområdet for sjov. Vi sparer, fordi der har manglet penge.

Søren Steen Andersen peger på, at DF's argument om, at minimumsnormeringer på børneområdet kan udsulte ældreområdet, kan føres videre i uendelighed.

LÆS OGSÅ Måske mere styr på det ustyrlige
FOR ABONNENTER

– Så ve det område, der til sidst ikke er underlagt minimumsnormeringer.

jki@kl.dk

Emneord
Ældre, Social, Økonomi

Kommenter denne artikel

Skriv kommentar
Svar på dette indlæg: DF vil have nationale minimumsnormeringer på ældreområdet Felter med * skal udfyldes
 
Se flere kommentarer

Skriv hvad du søger