Flere kommuner giver pårørende lov til at besøge plejecentre. Foto: Colourbox
Flere kommuner giver pårørende lov til at besøge plejecentre. Foto: Colourbox
27.04.2020 kl. 11.54

Åbner for besøg på plejecentre under åben himmel

Flere kommuner er i gang med at lempe på besøgsrestriktionerne på plejecentrene.
tekst Martin S. Poulsen

Beboerne på landets plejecentre har siden 11. marts været afskåret fra besøg af pårørende på grund af smitterisikoen. Men snart bliver det i nogle kommuner måske muligt for pårørende at komme på besøg.

For nye centrale regler fra begyndelsen af af april betyder nemlig, at kommunerne har mulighed for at tillade besøg på plejecentrenes udendørsarealer, hvis det kan gøres på forsvarlig vis.

Ifølge KL pågår der i øjeblikket politiske forhandlinger centralt om besøgsrestriktionerne. De forhandlinger håber Ole Rørbæk Jensen (S), der formand for socialudvalget i Frederikshavn Kommune, snart munder ud i konkrete vejledninger.

– Vi har fuld forståelse for, at mange savner at se deres pårørende. Men vi skal en finde en balance med hensyn til smittefaren på den ene side og behovet for at løse ensomhedsproblemer hos de ældre på den anden. Vi skal finde en løsning, der tager hensyn til både personalets og de ældres sikkerhed, siger han til Nordjyske.

LÆS OGSÅ Aarhus giver historisk løft til ældreområdet

Morsø Kommune har siden fredag 14. april givet pårørende lov til besøg på plejecentrenes udearealer. Kommunen har selv udarbejdet en række retningslinjer, der skal følges. Blandt andet må der ikke medbringes fødevarer, der må højst være tre besøgende ad gangen, og besøgene må ikke vare længere end en halv time.

I Esbjerg har der ikke været et eneste konstateret tilfælde af smitte med coronavirus på kommunens 17 plejecentre. Det skyldes en blandt andet en effektiv opsporingsindsats og en hurtig nedlukning for besøg udefra. Trods succesen ønsker kommunen nu at åbne op for besøg på plejecentrene.

Arne Nikolajsen, der er direktør for sundhed og omsorg i Esbjerg Kommune, mener, det er på tide at åbne op.

– Vi mener, at det er uansvarligt at holde plejehjemmene lukket. Der er nogen, der har brug for at se deres pårørende, så vi skal også til at komme videre. Vi kan ikke blive ved med at se bort fra den mentale sundhed, siger Arne Nikolajsen til JydskeVestkysten.

LÆS OGSÅ Ny viden
FOR ABONNENTER

Fra i dag mand 27. april kan pårørende ringe til det pågældende plejecenter og booke en tid til besøg. Alle besøg kommer at foregå udenfor. I Esbjerg må besøget vare én time, men der må kun være én besøgende per beboer.

Også Gladsaxe og Vejle har åbnet op for udendørs pårørendebesøg på plejecentrene.  

Allerede i sidste uge gav Aarhus Kommune tilladelse til, at familiemedlemmer kunne komme på besøg på plejecentrenes udearealer. masp@kl.dk 

Emneord
Ældre, Velfærd, COVID19

Kommenter denne artikel

Skriv kommentar
Svar på dette indlæg: Åbner for besøg på plejecentre under åben himmel Felter med * skal udfyldes
 
Se flere kommentarer

Skriv hvad du søger