Foto: Socialdemokratiet
Foto: Socialdemokratiet
23.04.2020 kl. 11.30

Nyt budgetforlig for 2020: Syddjurs reducerer med 75 millioner

Efter at have genåbnet budgettet for 2020 vil Syddjurs Kommune spare på både drift og anlæg.
tekst Frederik Overby Vinding

Prognosen for Syddjurs Kommunes kassebeholdning ved udgangen af 2020 er på 50 millioner kroner, hvilket er ”kritisk lavt” ifølge kommunen selv.

Den seneste regnskabsstatus for 2019 viser, at der er et underskud på 134 millioner kroner. Samtidig viser beregninger, at der kan forventes yderligere budgetoverskridelser i 2020 på mellem 43 og 47 millioner, hvis der ikke gribes ind i tide.

Det har fået økonomiudvalget til at genåbne budgettet for at få bedre styr på økonomien. Forligskredsen er nu blevet enige om at finde 75 millioner på tværs af drifts- og anlægsbudgetterne. Derved forventes kassebeholdningen at forbedres med 50 millioner kroner, så den indeholder 100 millioner kroner i sommeren 2021.

– Jeg vil ikke lægge skjul på, at genåbningen af budget 2020 har været en af de vanskeligste opgaver i min tid som borgmester. Med det nye forlig, har jeg tiltro til, at budgettet for 2020 er stabilt. Vi har dog stadig en alvorlig opgave foran os, når vi skal balancere god service, fortsat udvikling og økonomi, i forbindelse med forhandling af budget 2021 til efteråret, siger Ole Bollesen (S), der er borgmester i Syddjurs Kommune.

LÆS OGSÅ Coronakroner, anlægsloft og demografi: I dag begynder økonomiforhandlingerne

Forliget indebærer blandt andet en opbremsning og udsættelse af kommunens anlæg, som reduceres fra omkring 80 til 50 millioner.

– Det handler simpelthen om, at vi har haft et alt for stort anlægsbudget de andre år. Og vi har også sat for meget af til anlæg i år. Vi har simpelthen ikke penge i kassen til det. Kassebeholdningen kan ikke klare det, siger Ole Bollesen til Nyhedsmagasinet Danske Kommuner.

Derfor har kommunen heller ikke mulighed for at fremrykke en lang række anlægsopgaver, som flere andre kommuner landet over gør for at holde hånden under virksomhedernes økonomi, der er presset på grund af corona.

– Vi har selvfølgelig haft en diskussion om, hvorvidt nogle af tingene kunne gennemføres ved hjælp af lån. Så det er ikke, fordi vi afviser det, men i udgangspunktet har vi simpelthen ikke kassebeholdning til det selv.

LÆS OGSÅ København fordeler 150 millioner kroner til hastende opgaver

På grund af coronaen er kommunerne midlertidigt fritaget for anlægsloftetet i 2020 på baggrund af en aftale indgået mellem KL og regeringen. Derudover stod der i aftalen, at kommuner der var udfordrede på likviditeten ikke skulle hindres i at fremrykke anlæg. Der er derfor afsat en pulje på 500 millioner kroner med henblik på at hjælpe de ”vanskeligt” stillede kommuner.

Og den mulighed er Syddjurs ved at undersøge.

– Jeg går ud fra, vi er en vanskeligt stillet kommune. Vi er ved at indsende en låneansøgning, så det er muligt at vi kan låne noget, men lige meget hvad kan vi ikke låne en hel masse, fordi de skal jo også afdrages på et tidspunkt, siger Ole Bollesen.

Forligskredsen består af Venstre, Socialdemokratiet, Socialistisk Folkeparti, Radikale Venstre, Det Konservative Folkeparti, Alternativet samt Michael Mikkelsen fra Dansk Folkeparti. frov@kl.dk 

Kommenter denne artikel

Skriv kommentar
Svar på dette indlæg: Nyt budgetforlig 2020: Syddjurs reducerer med 75 millioner Felter med * skal udfyldes
 
Se flere kommentarer

Skriv hvad du søger