Foto: Arkiv
Foto: Arkiv
23.04.2020 kl. 14.30

KL med opfordring: Få udligningsaftale i hus inden økonomiforhandlingerne starter

KL opfordrer Folketinget til at indgå en aftale om udligning, inden økonomiforhandlingerne starter op i midten af maj.
tekst Frederik Overby Vinding

KL’s formand og næstformand opfordrer nu Folketinget til at få indgået en aftale om en reform af udligningssystemet.

Opfordringen kommer i forbindelse med et formandsskabsmøde, hvor KL’s kommende forhandlinger med regeringen om kommunernes økonomi blev drøftet.

– Det er ikke fordi, vi ikke har sagt det før. En reform af udligningssystemet er helt afgørende for kommunernes økonomi og sammenhængskraft. Nu er det vigtigere end nogensinde, fordi der i den grad er behov for, at vi kender kommunernes muligheder, når vi skal bygge samfundet op efter coronakrisen, siger Jacob Bundsgaard (S), formand i KL og borgmester i Aarhus Kommune.

Det vil have afgørende betydning for forhandlingerne om kommunernes økonomi, at der er indgået en aftale om udligning. Det er derfor KL’s forventning, at Folketingets partier vil indgå en aftale om udligningssystemet snarest, da forhandlingerne om kommunernes økonomi forventes at blive indledt midt i maj.

LÆS OGSÅ Aftale: Ekstra milliard i COVID-kompensation til kommunerne

– Vi skal have samfundet i gang nu, og det er ikke muligt, hvis der fortsat er stor usikkerhed om kommunernes økonomi. Det vil der være, så længe vi ikke har fået en aftale om udligning på plads. Det er vigtigt, at folketingets partier afsætter tilstrækkelig forhandlingstid til at kunne indgå en bred aftale. Så vi får ro omkring kommunernes økonomi, siger næstformand i KL, Martin Damm (V), der også er borgmester i Kalundborg Kommune.

KL opfordrer desuden til, at der, som en del af aftalen, afsættes et beløb, der skal hjælpe de kommuner, der rammes økonomisk som en konsekvens af reformen.

Der skal arbejdes hurtigt, for senest i midten af maj skal brikkerne til en ny udligningsreform være faldet på plads. Ellers kan den ikke nå at blive behandlet, inden Folketinget går på sommerferie.

Tidligere har Balance Danmark krævet, at politikerne snart sætter sig til forhandlingsbordet. Eller rettere, tilbage til forhandlingsbordet. Før coronakrisen ramte landet, var der nemlig gang i forhandlingerne, men de blev sat på hold, da regeringen samlede kræfterne om hjælpepakker og nedlukningsplaner.

LÆS OGSÅ Budgetter: Kommunerne holder sig inden for rammen

– Det forstår jeg godt, at der var brug for dengang, men nu er vi et sted, hvor vi er ved at åbne Danmark igen. Derfor har vi brug for, at alle kommuner kan få ro omkring økonomien, sagde Esbjergs borgmester Jesper Frost Rasmussen (V), der er næstformand for Balance Danmark til Nyhedsmagasinet Danske Kommuner. frov@kl.dk

Kommenter denne artikel

Skriv kommentar
Svar på dette indlæg: KL med opfordring: Få udligningsaftale i hus inden økonomiforhandlingerne starter Felter med * skal udfyldes
 
Se flere kommentarer

Skriv hvad du søger