Rådmand Jette Skive (DF), sundhed og omsorg. (Foto: Aarhus Kommune)
Rådmand Jette Skive (DF), sundhed og omsorg. (Foto: Aarhus Kommune)
17.04.2020 kl. 11.03

Aarhus gør udeareal røgfrie

Aarhus Kommune har forbudt rygning på en række områder i det fri. Det gælder for busstoppesteder, legepladser og arealer foran biblioteker og kommunale kontorer. I København vil Dansk Folkeparti nu forsøge det samme.

Det skal være slut med passiv rygning ved Aarhus' busstoppesteder, legepladser og områder ved kommunale bygninger. Et flertal i Aarhus byråd har nemlig onsdag besluttet en ny rygepolitik for offentlige arealer.

– Desværre er der en stor stigning i antallet af unge rygere, og i forvejen dør næsten 14.000 danskere hvert år på grund af rygning. Derfor skal vi reagere. Jeg ser frem til, at vi får røgfrie legepladser, busstoppesteder og røgfrie udearealer ved alt fra lokalcentre og biblioteker til administrationsbygninger og sundhedscentre, siger Jette Skive (DF), der er rådmand for sundhed og omsorg.

Med beslutningen følger også et tidligere offentliggjort forslag om at forbyde salg af tobak i kommunalt ejede bygninger og ved begivenheder, som er støttet af penge fra kommunen. Det har blandt andet haft den konsekvens, at musikfestivalen North Side har besluttet, at der ikke blive solgt tobak i festivalens boder.

Forslaget skal være med til at forebygge, at flere unge begynder at ryge, siger rådmand Jette Skive.

LÆS OGSÅ Rådmand til minister: Forbyd rygning på gaden

– Jeg er glad for byrådets opbakning. Det er et kraftigt signal om, at vi må tage ved lære af, at tiderne skifter, og vi skal tage et ansvar for kommende generationer, rygere som ikke-rygere. De næste generationer skal ikke kæmpe med de følger, som rygning medfører, og det ansvar har byrådet taget på sig, siger Jette Skive.

Aarhus Kommune var landets første til at indføre røgfri arbejdstid for medarbejderne i 2012 og tager altså nu et skridt videre ad rygeforbudsvejen. Et skridt som borgmester Jacob Bundsgaard (S) kalder et vigtigt skridt.

– Byrådets beslutning sender et solidt signal til børn og unge om, at rygning slet ikke hører hjemme i det offentlige rum, og på den måde kan vi forhåbentligt bidrage til at skabe nye generationer uden rygere. Da vi i sin tid som landets første kommune indførte røgfri arbejdstid, blev det anset som kontroversielt. I dag opleves det som helt naturligt, og sådan vil det også gå med røgfrie udearealer. Det er et vigtigt skridt i kampen mod de mange tobaksdødsfald, siger Jacob Bundsgaard.

Udover forbud mod rygning på flere udearealer, har rådmand Jette Skive indgået en aftale med Gadeforeningen Strøget om en kampagne i en periode, der skal opfordre folk til ikke at ryge på de centrale gågader i midtbyen i Aarhus.

LÆS OGSÅ Sygehusene sander til i kronikere
FOR ABONNENTER

I København vil DF's spidskandidat Finn Rudaizky nu følge samme vej som Aarhus. 

– Den idé ønsker vi i Dansk Folkeparti at tage videre til København. Vi vil derfor stille forslag i Borgerrepræsentationen om, at al rygning på offentlige udearealer bliver forbudt, siger Finn Rudaizky.

80.000 københavnere er rygere, og tre ud af fire af dem siger i kommunale undersøgelser ifølge Rudaizky, at de gerne vil holde op med at ryge.

– Forslaget vil give et yderligere incitament til rygere om at holde op med at ryge. Men forslaget skal ikke stå alene. Vi skal fortsætte vores rådgivning og opbakning til de rygere, der gerne vil holde op, siger han. jki@kl.dk

LÆS OGSÅ Ni vestegnskommuner vinder pris for rygestop

Kommenter denne artikel

Skriv kommentar
Svar på dette indlæg: Aarhus gør udeareal røgfrie Felter med * skal udfyldes
 
Se flere kommentarer

Skriv hvad du søger