Foto: Colourbox
Foto: Colourbox
16.04.2020 kl. 10.25

Regeringen vil suspendere håndtryk ved ceremonier til nye danskere

Udlændinge kan under coronakrisen får dansk statsborgerskab uden at trykke en borgmester i hånden. Det foreslår regeringen.

Regeringen vil suspendere kravet om håndtryk ved de såkaldte grundlovsceremonier, som nye danske statsborgere skal igennem. Det skriver udlændinge- og integrationsministeriet i en pressemeddelelse i dag torsdag. Grundlovsceremonierne har mange steder været aflyst, fordi det indgår som et ufravigeligt krav, at de kommende statsborgere skal trykke en kommunal repræsentant i hånden.

– Vi kan selvfølgelig ikke forlange, at nye statsborgere skal give borgmesteren hånden, når sundhedsmyndighederne anbefaler, at man slet ikke giver hånd, siger udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S).

Suspenderingen er dog kun midlertidig, hvis det står til regeringen. Når sundhedsmyndighederne ændrer deres anbefalinger, så danskerne igen kan trykke hinanden i hænderne med ro i sindet, så skal udlændinge også trykke en repræsentant for kommunalbestyrelsen i hånden for at opnå dansk statsborgerskab, mener regeringen.

– Jeg har deltaget i grundlovsceremonier i Hvidovre, Herning og København. Det var en virkelig god oplevelse. En festdag med flag, familie og en lille tale fra borgmesteren. Jeg synes også, det virkede naturligt at markere det nye statsborgerskab med et håndtryk, siger Mattias Tesfaye.

LÆS OGSÅ Bydelsmødre spreder viden om corona
FOR ABONNENTER

Hvornår vi kan vende tilbage til normalen med håndtryk og dannebrogsflag på rådhuset, kan ministeren ikke sige noget om, men det skal ikke betyde, at personer, der kun mangler selve håndtrykket for at blive danske statsborgere, skal vente i uvished, siger han.

– Jeg tør ikke sige, hvornår vi kommer til at give hinanden hånd igen. Men vi kan ikke lade flere tusinde ansøgere vente på ubestemt tid på at blive statsborgere. De opfylder alle andre krav. Derfor vil vi sætte reglen om håndtryk på pause. Det synes jeg er sund fornuft, siger Mattias Tesfaye.

Regeringens forslag vil omfatte omkring 1.000 personer, der i december fik tildelt statsborgerskab ved lov og stod for at skulle til en grundslovsceremoni, ligesom det vil omfatte omkring 1.700 personer, der står til at få tildelt dansk statsborgerskab i den kommende runde.

Alle regeringens tre støttepartier, SF, Enhedslisten og Radikale, har i løbet af coronakrisen krævet, at regeringen suspenderer håndtrykskravet. jki@kl.dk

LÆS OGSÅ Efter kritik af kommunernes coronaindsats over for indvandrere: KL åben for dialog

Kommenter denne artikel

Skriv kommentar
Svar på dette indlæg: Regeringen suspenderer håndtryk ved ceremonier til nye danskere Felter med * skal udfyldes
 
Se flere kommentarer

Skriv hvad du søger