Torben K. Hollmann, sektorformand, social- og sundhedssektoren, FOA. (Foto: FOA)
Torben K. Hollmann, sektorformand, social- og sundhedssektoren, FOA. (Foto: FOA)
15.04.2020 kl. 09.30

FOA advarer mod at åbne for besøg på plejehjem

DF og Ældre Sagen vil åbne for besøg på plejehjem. FOA frygter, det vil øge risikoen for smitte og få antallet af indlagte til at stige voldsomt.

Statsminister Mette Frederiksen (S) mødtes tirsdag aften med partilederne for at drøfte scenariet for en yderligere genåbning af det danske samfund. På ønskelisten hos Dansk Folkeparti stod en lempelse af reglerne om besøg på landets plejehjem. Et forslag, som ikke umiddelbart vækker begejstring hos FOA.

– Jeg er jo ikke iskold, og jeg hører også fra vores medlemmer, at de ældre sidder og er triste, fordi de ikke får besøg. Men situationen er meget skrøbelig, og det skal ikke gå galt på ret mange plejehjem, før vi står med en voldsom stigning i antallet af indlæggelser. Vi ved jo, at når borgere over 80 år får Covid-19, så er der stor risiko for, at de både skal indlægges på intensiv og bruge en respirator, siger Torben K. Hollmann, sektorformand i FOA.

Derfor er det helt afgørende for både de ældre og resten af samfundet, at vi holder smitten ude af landets plejehjem, påpeger formanden.

– Hvis det her går galt, og vi får smitte ind på ældreområdet, så kan det lægge sygehusene ned. Det har vi set i andre lande. Det vil betyde, at hvis du eller jeg kommer ind med et hjertestop, så er det ikke sikkert, at sygehuset har kapacitet til tage sig af os, siger Torben K. Hollmann.

LÆS OGSÅ Aktuelt
FOR ABONNENTER

Klare retningslinjer

Ældre Sagen efterlyste tidligere på ugen en plan for en genåbning af landets plejehjem. Organisationen foreslog, at det for eksempel kunne ske ved at tillade besøg udenfor med den anbefalede afstand.

– Her skal man huske, at det er FOA's medlemmer, som står ude i front og skal sanktionere det her. Hvis en pårørende krammer sin ægtefælle under besøget, skal de ansatte så gå hen og lægge dem i benlås, eller hvad skal de gøre, spørger Torben K. Hollmann.

Han pointerer, at det er nødvendigt med helt klare retningslinjer, før politikerne begynder at tale om en eventuel åbning af ældreområdet.

– Der har været borgfred i lang tid, og nu begynder de andre partier at presse på. Men det vigtigste er, at det bliver fagligheden, der kommer til at styre det her og ikke følelserne. Den dag man begynder at åbne for besøg, skal der være fuldstændig klare retningslinjer fra Sundhedsstyrelsen, som alle kommuner i hele landet skal følge. Alt andet vil være en katastrofe, siger Torben K Hollmann. gij@kl.dk

LÆS OGSÅ Aftale åbner for besøg på plejehjem: KL undrer sig over dokumentationskrav

Kommenter denne artikel

Skriv kommentar
Svar på dette indlæg: FOA advarer mod at åbne for besøg på plejehjem Felter med * skal udfyldes
 
Af: Ellen Daugaard Jepsen
Den 21.04.2020 kl. 15:49

Livskvalitet og værdighed

svar på: FOA advarer mod at åbne for besøg på plejehjem

Nu er det jo også den eneste befolkningsgruppe man kan "styre". Ingen andre borgere i dette land, ville affinde sig med den slags sanktioner. Selvfølgelig skal beboerne på plejehjemmene have besøg af deres nære pårørende. Der sidder ensomme ægtefæller, som er skilt ad fordi den ene bor ude og den anden inde. Pårørende er meget ofte selv i risikogruppen (ægtefæller/børn i pensionsalderen) og lever derfor i selvisolation. De mange plejehjem som har fået smitten ind, har ikke haft adgang for pårørende i meget lang tid. Der er altså andre, der smitter derinde. Måske personale som ikke bærer beskyttelsesudstyr?
Citat fra artiklen: "Hvis det her går galt, og vi får smitte ind på ældreområdet, så kan det lægge sygehusene ned. Det har vi set i andre lande. Det vil betyde, at hvis du eller jeg kommer ind med et hjertestop, så er det ikke sikkert, at sygehuset har kapacitet til tage sig af os, siger Torben K. Hollmann."
Fint, at I siger det, som det er! Det andet vrøvl om, at "vi skal passe på vores mest sårbare borgere" er en politisk floskes. Men som jeg skrev i starten, så er det KUN denne befolkningsgruppe, der kan styres - altså holdes under fuld kontrol. Derfor er det disse mennesker, der kan spærres inde og nægtes basale menneskerettigheder, som fx at gå ud af sig egen dør og mødes med et menneske.
Jeg vil også lige sige, at det sikkert er de færreste plejehjemsbeboere, der bliver indlagt. Og hvis de gør, er det fordi, de er så syge, at de skal i respirator. Jeg ville meget nødigt se mine forældre på hhv 89 og 95 år blive lagt i en maskine for måske at "leve" et døgn mere.
Den totale isolation er modbydelig og noget af det grimmeste, man nogen sinde har budt gamle mennesker. Prøv dog at tale MED dem - i stedet for hen over hovedet på dem. Politikere og sundhedsmyndigheder m fl lyder som en flok unge forældre, der sidder og laver legeaftaler for deres små børn.
FOA det er fint, at I forsøger at beskytte jeres medlemmer, men det skal ikke ske på bekostning af de ældres værdighed og livskvalitet!

Af: Erik Stubtoft
Socialdemokrat
Den 15.04.2020 kl. 18:15

Roulette at åbne for besøg på plejehjemmeme.

svar på: FOA advarer mod at åbne for besøg på plejehjem

Hvor er det trist, at både Ældresagen og Dansk Folkeparti vil spille roulette med de ældre på plejehjemmene. Der er naturligvis en kæmperisiko for smitte - både for de der får besøg, for de der ikke får besøg og for medarbejderne. Netop her er der ikke brug for de mange følelser, som vi allesammen kan have for den situation, som corona har bragt med sig. Lad os også på dette område afvente, at de sundhedsfaglige myndigheder ikke alene måtte sige ja til besøg, men også har givet de nødvendige retningslinjer for besøg på plejehjem - og mange ældre, der sidder alene rundt om i hjemmene.

Se flere kommentarer

Skriv hvad du søger