Foto: Colourbox
Foto: Colourbox
14.04.2020 kl. 10.38

Ny aftale: Sundhedsvæsenet skal genoptage opgaver

Regeringen, KL, Danske Regioner og de praktiserende læger har mandag aften indgået en aftale om at sætte gang i mere aktivitet i sundhedsvæsenet. Det gælder også i kommunerne.

Nu skal sundhedsvæsenet igang med mere almindelig drift. Det har regeringen, KL, Danske Regioner og de praktiserende lægers organisation PLO aftalt mandag aften. Igangsætningen af mere aktivitet sker, efter mange opgaver i både det kommunale og regionale sundhedsvæsen har været sat på pause på grund af corona-udbruddet.

Aftalen er indgået, efter Christiansborg-forhandlingerne om at få sundhedsvæsenet tilbage til mere normal drift brød sammen.

I en pressemeddelelse om aftalen siger sundhedsminister Magnus Heunicke (S), at Danmark har "opnået kontrol over corona-virussen."

– Vi havde gerne set en bred politisk aftale, men idet der ikke var politisk vilje til dette, går regeringen nu sammen med regionerne, KL og de praktiserende læger om at skrue op for aktiviteten i sundhedsvæsenet. Vi er dermed også klar til at afsætte de nødvendige midler til at sikre, at vi kan arbejde os hen imod en genindførelse af patientrettighederne, siger Magnus Heunicke.

LÆS OGSÅ Otte borgmestre vil have ny epidemistyrelse til Frederikssund

Sundhedsvæsenet har igennem den sidste måned brugt mange ressourcer på at gøre sig klar til at tage sig af covid-19-patienter, og det har betydet, at der er blevet oparbejdet en pukkel af opgaver, som ikke er løst som normalt. Den pukkel skal ifølge Danske Regioners formand, Stephanie Lose (V), minimeres.

– Det er vigtigt, at vi begynder processen med at øge aktiviteten i det danske sundhedsvæsen og dermed i højere grad tager imod patienter med andre sygdomme end COVID-19. Det skal vi for at gøre den pukkel, vi skubber foran os, så lille som mulig. Men også fordi, vi skal gøre, hvad vi kan for at minimere de menneskelige omkostninger ved pandemien, siger hun. 

I kommunerne betyder den øgede aktivitet, at der skal bruges flere kræfter på patienter, der bliver udskrevet fra sygehusene. Desuden skal rehabilitering, genoptræning og misbrugsbehandlingen i kommunerne genoptages, siger KL-formand Jacob Bundsgaard (S).

– I kommunerne er vi klar til at genoptage de vigtige opgaver med genoptræning og rehabilitering. Vi vil have stort fokus på at få de kommunale sundhedsopgaver tilbage i drift, så hurtigt det kan lade sig gøre. Det er vigtigt, og mange borgere har været berørt af nedlukningen, siger han.

LÆS OGSÅ Folkeskolen har behov for retningslinjer nu

Han peger på, at genoptagelsen af de kommunale opgaver ikke bliver nogen nem opgave, og at tilbuddene ikke helt vil ligne sig selv.

– Tilbuddet om træning vil ikke være præcis, som man kendte det før corona. Vi vil have stort fokus på at forebygge smittespredning, og det vil betyde, at for eksempel holdtræning ikke kommer med nu. Det er jo lettere at lukke ned end at åbne igen. Så vi kan ikke være i gang med det hele fra den ene dag til den anden. Men vi glæder os til at komme i gang, siger KL-formand Jacob Bundsgaard. jki@kl.dk 

Vi havde gerne set en bred politisk aftale, men–  idet der ikke var politisk vilje til dette, går regeringen nu sammen med regionerne, KL og de praktiserende læger om at skrue op for aktiviteten i sundhedsvæsenet. Vi er dermed også klar til at afsætte de nødvendige midler til at sikre, at vi kan arbejde os hen imod en genindførelse af patientrettighederne,” siger sundhedsminister Magnus Heunicke.– 
Emneord
Sundhed, COVID19

Kommenter denne artikel

Skriv kommentar
Svar på dette indlæg: Ny aftale: Sundhedsvæsenet skal genoptage opgaver Felter med * skal udfyldes
 
Se flere kommentarer

Skriv hvad du søger