Foto: Colourbox
Foto: Colourbox
03.04.2020 kl. 13.30

Brønderslev skal holde smittede demente i isolation

Seks demente på samme plejehjem i Brønderslev er smittet med Covid-19. Det kræver opfindsomhed hos personalet at holde de smittede på deres værelser.

Demens-plejehjemmet Valdemarsgade i Brønderslev Kommune er hårdt ramt af Covid-19. Seks beboere ud af 27 er smittet, mens en smittet beboer er død. 10 ud af 45 ansatte er smittede. 

For at inddæmme smitten skal de syge beboere isoleres i deres bolig.

– Når du er dement og Covid-19 positiv, så skal du helst være på dit værelse, men det kræver store pædagogiske evner at forklare de demente. Vi forsøger at gøre det, så godt vi kan, men hverdagen er selvfølgelig forandret, siger Henrik Aarup Kristensen, sundhedsdirektør i Brønderslev.

En del af løsningen har været at hente personale fra kommunens lukkede dagtilbud ind på plejecentrene, så der er ekstra kræfter til at løse opgaven.

LÆS OGSÅ Aarhus sætter penge af til coronakoncerter på plejehjem

– Vi kigger billeder og ser tv, og når der tomt på gangene, så kommer beboerne også ud og går en tur med medarbejderne, så de får rørt sig lidt. Og så spritter vi af bagefter. Vi prøver at lave en hverdag med noget indhold, men det er klart, at det er ikke det samme, og det påvirker selvfølgelig beboerne, siger Henrik Aarup Kristensen.

Aflyser påskeferie

For at forhindre yderligere smitte forsøger kommunen så vidt muligt at undgå vikarer på de afdelinger, der er berørt af smitte.

– Personalet på de berørte afdelinger blander sig naturligvis ikke med resten af huset, og så har vi lavet en ny vagtplan med fast personale. Vikarer indebærer jo den risiko, at de kan bære smitte rundt fra sted til sted, så vi forsøger at minimere brugen af vikarer, siger Henrik Aarup Kristensen.

Heldigvis er plejecentret i den situation, at flere af de raske medarbejdere har tilkendegivet, at de er klar til at arbejde over og rykke rundt på deres ferie, for at hjælpe til.

LÆS OGSÅ Aftale åbner for besøg på plejehjem: KL undrer sig over dokumentationskrav

– Det har været super dejligt at se, hvor fleksibelt personalet er i den her situation. Og så har vi også nogle dagplejere, som har en sundhedsuddannelse, og tre af dem har tilbudt at indgå i vagtplanen, fordi de ikke har børn i øjeblikket. Det synes jeg er helt fantastisk, siger Henrik Aarup Kristensen.

Højt forbrug af værnemidlerAlle beboerne på plejecentret er blevet testet, efter smitten første gang blev konstateret lørdag den 28. marts. Her blev en 75-årig mandlig beboer indlagt med symptomer og testet positiv for coronavirus.

– Vi kontaktede Region Nordjylland om formiddagen og i løbet af eftermiddagen var alle medarbejdere og beboere testet. De kom ud og testede på stedet. Det var meget effektivt og en stor hjælp, siger Henrik Aarup Kristensen.

I øjeblikket oplever Brønderslev Kommune ikke mangel på værnemidler, men det er klart, at de mange smittede giver et højt forbrug af værnemidler.

LÆS OGSÅ Aktuelt
FOR ABONNENTER

– Vi holder os til Sundhedsstyrelsens anbefalinger, og indtil videre har vi nok. Vi har lavet nye beregninger, fordi vi nu kommer til at trække ekstra på lagerne. Men mit indtryk er vi i hvert fald har værnemidler nok til hen over påsken, siger Henrik Aarup Kristensen. gij@kl.dk 

Kommenter denne artikel

Skriv kommentar
Svar på dette indlæg: Brønderslev skal holde smittede demente i isolation Felter med * skal udfyldes
 
Se flere kommentarer

Skriv hvad du søger