Arkivfoto
Arkivfoto
01.04.2020 kl. 12.57

Landets museer har brug for en hjælpepakke

Situationen er alvorlig for mange af landets museer, der står til at tabe et trecifret millionbeløb på manglende billetindtægter. KL efterlyser, at regeringen kommer på banen med endnu en hjælpepakke.

Coronakrisen giver alvorlige lommesmerter hos landets mange museer.

Som følge af nedlukningen af store dele af Danmark er der ingen gæster, hvilket ifølge en undersøgelse fra brancheorganisationen Danske Museer risikerer at koste den samlede museumsbranche op mod 292 millioner kroner.

Et eksempel på et af de museer, der er hårdt ramt, er Odense Bys Museer, der tæller otte udstillingssteder, hvoraf særligt ét er hårdt ramt af manglende indtægter fra udenlandske turister: H.C. Andersen Museum. Normalt udgør udenlandske gæster 70 procent.

55 procent af museets indtægter er offentlig støtte – og derfor kan museet ikke gøre brug af lønkompensationsordningen.

LÆS OGSÅ Kommuner får forlænget dispensation til at hjælpe foreningsliv

Det er museer som det, der har brug for en hjælpende hånd fra staten. Det mener KL.

– Museerne spiller en stor rolle for kulturen uden for de store byer. De bruger som regel de midler, de har til rådighed, på selve opgaven, og derfor har de ikke en stor egenkapital, de kan tære på. Det er afgørende vigtigt, at de ikke bliver tvunget til at lukke som følge af coronakrisen, siger Leon Sebbelin (R), der er formand for KL’s kultur-, erhverv- og planudvalg.

Odense Bys Museer er langt fra det eneste i landet, hvor offentligt tilskud fylder mere end halvdelen af budgettet, hvilket udelukker at ty til de hidtil vedtagne hjælpepakker. Det gælder for mere end halvdelen af de i alt 97 statsanerkendte museer.

Men også andre museer står til tab i millionklassen, der ikke umiddelbart kan dækkes ind. Det gælder eksempelvis Moesgaard Museum ved Aarhus, der ifølge Danske Museer mangler 14,6 millioner kroner i billetindtægter, men som ved hjælp af den statslige lønkompensation kan få tabet ned på 8,5 millioner kroner.  

LÆS OGSÅ Det glade julebudskab: Man må gerne holde julegudstjeneste i sportshal

– Det er virkelig alvorligt mange steder, og der ligger en offentlig opgave i at sikre, at de også kan udføre deres opgave på den anden side af krisen. Derfor håber jeg, at regeringen kommer på banen, siger Leon Sebbelin.

Undersøgelsen fra Danske Museer peger også på, at hvert tiende museum allerede nu har likviditetsproblemer, mens 11 procent af museerne forventer at opsige medarbejdere som følge af coronakrisen. mdbr@kl.dk

Emneord
COVID19, Kultur

Kommenter denne artikel

Skriv kommentar
Svar på dette indlæg: Landets museer har brug for en hjælpepakke Felter med * skal udfyldes
 
Se flere kommentarer

Skriv hvad du søger