Foto: Colourbox
Foto: Colourbox
25.09.2019 kl. 17.52

KL afviser kritik: Vi vil stå for seniorpension

Kommunerne kender borgerne og har de rette kompetencer til at stå for tildeling af seniorpension, siger KL efter kritik fra partier på Christiansborg.

Den kritik, som partier på Christiansborg rejser, efter beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) har foreslået at lade kommunerne stå for at tildele den nye seniorpension efter nytår, er forfejlet. Det siger KL's næstformand, Martin Damm (V).

Kritikken har gået på, som DR tidligere har beskrevet, at kommunerne ikke tildeler den nuværende seniorførtidspension ensartet fra kommune til kommune. Men det er ikke rigtigt, siger Martin Damm.

– Det er simpelthen forkert. Kigger vi på tallene, har cirka 90 procent af de borgere, der har søgt seniorførtidspension, fået den tilkendt. Af de resterende omkring 160 personer, har godt 40 procent senere fået tilkendt ordinær førtidspension. Med andre ord, er der simpelthen ikke de fejl i kommunernes afgørelser, som aftalepartierne påstår. Og dermed heller ikke grundlag for den mistillid, der er til kommunerne,

Kritikken af den uensartede tildeling kom på baggrund af en undersøgelse foretaget af DR i foråret. Den viste, at ti af landets kommuner havde tildelt seniorførtidspension til færre end tre borgere siden 1. januar 2014, hvor ordningen trådte i kraft.

LÆS OGSÅ KL utilfreds med fokus på ekstreme normeringer

Da Peter Hummelgaard (S) så i et internt brev slog fast, at den nye seniorpensionsordning kun kunne træde i kraft fra årsskiftet, hvis kommunerne får opgaven med at afgøre ansøgninger om seniorpension, mødte det ifølge DR modstand fra partierne bag seniorpensionsaftalen. Dansk Folkeparti, De Radikale og den tidligere VLAK-regering, mener nemlig ikke, at kommunerne har administreret den nuværende ordning ensartet. Og derfor besluttede de i september i år, at kommunerne ikke skal stå for den nye ordning.

Men det er praktisk umuligt at sætte ordningen i gang allerede fra nytår uden kommunernes hjælp, siger ministeren, som derfor foreslår, at kommunerne kan få opgaven midlertidigt.

Men det er hverken partierne bag aftalen eller KL begejstrede for. Martin Damm kalder det urimeligt.

– Vi vil ikke administrere en ordning midlertidigt samtidig med, at der er mistillid til, at vi overhovedet kan klare opgaven. Det er urimeligt over for de kommunale medarbejdere, der hver dag gør deres ypperste for borgernes skyld, siger Martin Damm.

LÆS OGSÅ Kommuner skal have hjælp med normeringer

Han peger på, at kommunerne er mere end klar til at løfte opgaven.

– Både sagligt og fagligt er kommunerne de rette til at løfte opgaven med at administrere seniorpensionsordningen. Kommunerne kender både borgerne og har erfaringen og kompetencerne, siger Martin Damm.

V, LA, K, DF og radikale mener i stedet, at en anden myndighed end kommunerne bør stå for at afgøre ansøgninger om seniorpension. jki@kl.dk

Kommenter denne artikel

Skriv kommentar
Svar på dette indlæg: KL afviser kritik: Vi vil stå for seniorpension Felter med * skal udfyldes
 
Se flere kommentarer

Skriv hvad du søger