Foto: Colourbox
Foto: Colourbox
24.09.2019 kl. 14.49

Ny rapport: Der er penge i at støtte film og tv

En beskeden investering i film- og tvproduktioner i Vestdanmark giver pengene flere gange igen. Det viser en rapport fra Den Vestdanske Filmpulje, der samler kommunale bidrag og investerer dem i medieproduktioner.

Hver gang, der bliver investeret en kommunal krone i at trække film- og tvproduktioner til Vestdanmark, skaber det 4,2 kroner i øget omsætning. Det viser en rapport, som Den Vestdanske Filmpulje har fået udarbejdet.

Rapporten, der med vestjysk beskedenhed hedder "Film betaler sig: Effekter af Den Vestdanske Filmpulje 2014-2018", viser, at Den Vestdanske Filmpulje har investeret 42 millioner kroner i flilm i perioden 2014 til 2018. Det har givet 136 millioner i omsætning og skabt 355 årsværk. Af de 42 millioner kommer 33 af dem fra filmpuljens ti medlemskommuner.

Den øgede omsætning og de nye job er kommet, fordi film- og tvproduktionerne køber overnatninger, transport og catering i de lokalområder, de optager i.

Formand for Den Vestdanske Filmpulje er kulturrådmand i Aarhus Kommune og hedder Rabih Azad-Ahmad (R). Han er meget begejstret for afkastet.

LÆS OGSÅ KL kæmper for at ændre krav til Superligaen
FOR ABONNENTER

– Det går fantastisk godt for det regionale film- og mediemiljø. Det er vigtigt, at de ting, vi ser i biografen og på tv, afspejler hele Danmark. Det understøtter den styrkede pulje, samtidig med at det sikrer nye kompetencer, øget vækst, nye arbejdspladser, siger han.

Den Vestdanske Filmpulje bruger tallene til at slå et slag for øgede kommunale investeringer i film- og tvproduktioner. De mener, at medlemskommunerne kan få endnu større afkast, hvis de skyder flere penge i puljen.

Folketinget har nemlig vedtaget en ny filmaftale, som åbner op for et større statsligt bidrag til filmpuljen. Det kræver dog, at kommunerne i stedet for at skyde 6,6 millioner om året i puljen hæver deres bidrag. Et samlet årligt kommunalt tilskud på 10 millioner kroner eller mere udløser 24 millioner kroner i statslig støtte. Investerer medlemskommunerne mere end 15 millioner kroner om året, vil staten spytte 50 millioner kroner i puljen hvert år.

Hvis medlemskommunerne smider flere penge i puljen, vil de kunne få mangedoblet afkastet. For eksempel har Seismonaut, som står bag rapporten for filmpuljen, regnet sig frem til, at en årligt kommunalt bidrag på mindst 15 millioner kroner vil skabe 133 millioner kroner i øget omsætning hvert år og bidrage til at skabe mere end 350 årsværk.

LÆS OGSÅ Vi skal bruge det vi har
FOR ABONNENTER

Du kan læse hele rapporten på filmpuljens hjemmeside.

Den Vestdanske Filmpulje består af de ti kommuner Frederikshavn, Hjørring, Holstebro, Randers, Ringkøbing-Skjern, Silkeborg, Syddjurs, Viborg, Aalborg og Aarhus. jki@kl.dk

Kommenter denne artikel

Skriv kommentar
Svar på dette indlæg: Ny rapport: Der er penge i film og tv Felter med * skal udfyldes
 
Se flere kommentarer

Skriv hvad du søger