Foto: Odense Kommune
Foto: Odense Kommune
16.09.2019 kl. 10.23

Odenses børn og unge skal hjælpe med 2030-plan

Der skal være gode faciliteter på skolen, uddannede undervisere på ungdomsuddannelserne og så skal byen holdes fri for skrald, stoffer og forbrydere. Sådan lyder nogle af ønskerne fra Odenses børn og unge.

Fredag var over 150 børn og unge fra alle byens folkeskoler, flere ungdomsuddannelser og fri- og privatskolerne samlet i demokratiets tjeneste i Odense. I gymnastiksalen på Holluf Pile Skole brugte de to timer på at diskutere, hvordan de synes, fremtidens velfærd bør prioriteres, og hvad, der er vigtigst for dem, skriver Odense Kommune i en pressemeddelelse.

– Mange af os unge kan godt tit føle, at vi ikke er gamle nok til at have en holdning og ikke rigtig kan få indflydelse på ting. Derfor har arrangementet i dag været mega-vigtigt. Det betyder noget, at rådmanden og borgmesteren tager sig tid til os og virkelig lytter, siger Ida Nørgaard Hansen på 16 år, der går på Tornbjerg Gymnasium.

Arrangementet var det sidste af byrådets velfærdsmøder i denne omgang.

Baggrunden er, at Odense Kommune frem mod 2030 forventer 4.000 flere ældre og 2.800 flere små børn, og det presser kommunens økonomi. Derfor har politikerne haft et ønske om at få borgernes input til, hvordan pengene prioriteres bedst – og fredag var turen altså kommet til byens børn og unge.

LÆS OGSÅ Stribevis af fejl i børnesager på Frederiksberg udløser benhård kritik

Gennem oplæg, gruppearbejde og i dialog med hinanden gav deltagerne derfor børn- og ungerådmand Susanne Crawley Larsen (R) og borgmester Peter Rahbæk Juel (S) deres input til, hvordan det gode liv er for børn, voksne og ældre i Odense.

– Man behøver ikke at have stemmeret for at have en holdning til det, der foregår i ens by. Blandt andet klimadagsordenen har vist, at børn og unge kan debattere og flytte holdninger. De ser muligheder fremfor begrænsninger, vil gerne bidrage og kommer med en smittende begejstring, siger Susanne Crawley Larsen.

Samme holdning deler borgmesteren, der mener, de voksne kan lære meget af de næste generationers blik på fremtidens velfærd.

– Når vi skal skabe forandringer, er der brug for et stærkt samarbejde mellem børn, unge og politikere. Der skal skaffes penge – det er voksenarbejde. Men når vi skal finde de gode løsninger, har vi brug for børnearbejde –sagt med et glimt i øjet. Det er vigtigt, vi lytter og forstår, hvad børnene tænker, drømmer om og vil. For det er vores ansvar at bane vej for deres fremtid, siger Peter Rahbæk Juel.

LÆS OGSÅ Frederiksberg fritager direktør for tjeneste og kulegraver alle familiesager

De mange forslag og idéer, der kom frem på børnevelfærdsmødet, vil indgå i det samlede materiale fra alle borgermøderne, som byrådet nu får adgang til. Og det betyder noget for de unge, at deres input indgår på lige fod.

– Det er rigtig rart at føle, at de ikke kun siger, de vil lytte, men rent faktisk også gør det. Jeg håber, det kan være med til at præge den retning, politikerne går i, og jeg går i hvert fald herfra med følelsen af, at det har været en rigtig god dag, siger Amalie Jegind Møllerhøj på 15, der går på Seden Skole og er næstformand i Odense Fælleselevråd. frov@kl.dk

Kommenter denne artikel

Skriv kommentar
Svar på dette indlæg: Odenses børn og unge skal hjælpe med 2030-plan Felter med * skal udfyldes
 
Se flere kommentarer

Skriv hvad du søger