Foto: Colourbox
Foto: Colourbox
12.09.2019 kl. 08.51

S-borgmestre vil have Tesfaye til at droppe lov om håndtryk

Et håndtryk bør ikke være nødvendigt for at få dansk statsborgerskab, mener en række S-borgmestre.
tekst Frederik Overby Vinding

Staten skal ikke lovgive om håndtryk, og derfor bør udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) straks skrotte den tidligere regerings stærkt omdiskuterede håndtryks-lov. Det skriver DR.

Borgmester på Lolland Holger Schou Rasmussen (S) kalder håndtryksloven for symbolpolitik og et skråplan. Ifølge loven kan udenlandske ansøgere kun få dansk statsborgerskab, hvis de giver hånden til borgmesteren ved en såkaldt grundlovsceremoni.

– Det er meget udansk, og jeg bryder mig simpelthen ikke om det. Det er ikke åbenhed og frisind. Den lov skal droppes, for den handler jo bare om at ramme nogle kulturelle minoriteter, som ønsker et dansk statsborgerskab, siger Holger Schou Rasmussen til DR.

Borgmesteren fastslår, at han direkte nægter at indberette de nye udlændinge, som ikke vil give hånd:

LÆS OGSÅ Sådan fordeles 600 flygtninge næste år

– Det kommer jeg ikke til. Så tager jeg hellere den straf selv.

Mattias Tesfaye afviser at stille op til interview med DR Nyheder. Han har i stedet ønsket at sende et skriftligt citat. Her skriver han.

– Hvis man ikke vil give hånd til en kvindelig borgmester, har man søgt statsborgerskab i det forkerte land. Det er min holdning. Men lad os nu lige få inviteret de glade nye statsborgere til ceremoni på rådhuset. Herefter kan vi altid vurdere, hvordan det gik. Jeg er meget åben for at høre, hvad erfaringerne bliver.

Håndtryksloven

I alt har fem socialdemokratiske borgmestre fra Lolland, Thisted, Faaborg-Midtfyn, Syddjurs og Ishøj udtrykt over for DR, at de ikke er glade for loven.

LÆS OGSÅ Haderslev ansætter ny direktør for beskæftigelse og integration

Den meget omdiskuterede lov blev vedtaget sidste år under VLAK-regeringen. Dengang stemte socialdemokraterne blankt. De synes, at ceremonien ved tildeling af statsborgerskab var god, men de mente også, at lovgivning var at gå for langt.

– Vi har sagt klart hele vejen igennem, at vi ikke skal lovgive om håndtryk, sagde daværende indfødsretsordfører Astrid Krag (S).

I korte træk står der i loven, at for at få tildelt dansk statsborgerskab, skal ansøgeren skrive under på en erklæring og herefter give hånd til en eller flere repræsentanter for kommunalbestyrelsen. frov@kl.dk 

Emneord
Integration

Kommenter denne artikel

Skriv kommentar
Svar på dette indlæg: S-borgmestre vil have Tesfaye til at droppe lov om håndtryk Felter med * skal udfyldes
 
Se flere kommentarer

Skriv hvad du søger