København forsøger igen at få lov til at legalisere hash på forsøgsbasis. (Foto: Colourbox)
København forsøger igen at få lov til at legalisere hash på forsøgsbasis. (Foto: Colourbox)
11.09.2019 kl. 12.53

Flertal i København vil have kommunalt hashsalg

Et flertal i Borgerrepræsentationen i København har besluttet, at kommunen skal forfølge idéen om kommunalt hashsalg. Nu skal overborgmesteren bringe forslaget videre til Christiansborg.

Der er ganske vist tale om gammel pot i nye piber, men Københavns Kommune gør nu endnu et forsøg på at få lov til at legalisere hashsalg. 44 ud af 55 medlemmer af Borgerrepræsentationen står bag et forslag om, at en fem år gammel forsøgsbeskrivelse skal bringes videre til Christiansborg, så Københavns Kommune kan få lov til at sælge hash.

Det er Enhedslisten, der på ny har samlet Socialdemokraterne, Alternativet, de Radikale, SF og Liberal Alliance bag forslaget.

Enhedslistens Gyda Heding mener, at forsøget vil bidrage til at stække banderne i København.

– 50 års forbudspolitik har slået fejl. Salget foregår i dag åbenlyst over det meste af byen og finansierer kriminelle bander, der hvert år omsætter for et milliardbeløb. Derfor er der behov for at gå nye veje, siger hun og fortsætter:

LÆS OGSÅ Tal fuldtid op
FOR ABONNENTER

– Fordelene ved en legalisering er mange. Vi kan fjerne eksistensgrundlaget for banderne, og vi kan komme i kontakt med de unge, der i dag misbruger hash og pot og give dem råd og vejledning.

I 2014 vedtog Borgerrepræsentationen et udkast til en forsøgsordning, og det er den, som nu bliver genoplivet og forsøgt solgt til den nye socialdemokratiske regering.

Forsøget er tre-årigt og går kort fortalt ud på, at Københavns Kommune vil have lov til at åbne 5-6 kommunale udsalgssteder, hvor der skal være særligt uddannet personale, som kan vejlede kunderne om skadevirkninger og behandlingstilbud. Salgsstederne skal kun være åbne om dagen, bortset fra ét som foreslås at være døgnåbnet. Der skal desuden være begrænsninger på, hvor meget hash kunderne – som skal være over 18 år og bosiddende i Danmark – kan købe hver dag.

København forsøgte allerede dengang i 2014 at få overtalt Christiansborg til at legalisere hashsalg på forsøgsbasis. Men den daværende SR-regering var ikke venligt stemt over for forslaget, ligesom flere borgmestre i omegnskommunerne kritiserede forslaget. Blandt andet ville det føre til misbrugsproblemer i kommunerne uden om København, lød kritikken. København gjorde endnu et forsøg i 2016, som også blev afvist af den daværende VLAK-regering.

LÆS OGSÅ Corona har lært os at finde hjælp online
FOR ABONNENTER

Det nye forslag skal behandles på Borgerrepræsentationens møde den 19. september, og når det efter planen er vedtaget, skal Frank Jensen gå over på Christiansborg og tale med regeringen om at få lov til at sætte gang i forsøget.

Kommenter denne artikel

Skriv kommentar
Svar på dette indlæg: Flertal i København vil have kommunalt hashsalg Felter med * skal udfyldes
 
Se flere kommentarer

Skriv hvad du søger