Foto: Aalborg Kommune
Foto: Aalborg Kommune
10.09.2019 kl. 10.00

Aalborg Kommune i hård opbremsning

Flere forvaltninger skal spare 85 millioner kroner ekstra resten af året. "Uoverskueligt", siger skolerådmanden, der selv skal ud at finde 19,3 millioner kroner.
tekst Tom Ekeroth

Aalborg Kommune skal nu ud i en hård opbremsning for at få økonomien til at hænge sammen resten af året.  Helt konkret skal der holdes igen på yderligere 85 millioner kroner i serviceudgifter, hvilket blev besluttet på magistratsmøde mandag. Det skriver Nordjyske.

Det betyder blandt andet, at ældre og handicapforvaltningen skal holde 26,8 millioner kroner tilbage, mens det for familie og beskæftigelsesforvaltningen gælder 24 millioner kroner. Årsagen er, at ubrugte midler, der blev overført fra 2018 til 2019, gør det svært at overholde aftalen for kommunernes økonomi.

– Vi kan se på de forbrugsprocenter, der ligger, at hvis vi skal have en chance for at overholde KL-aftalen, så er vi nødt til at sætte foden på bremsen i forhold til, hvor mange overførselspenge forvaltningen bruger, siger borgmester Thomas Kastrup-Larsen (S) til Norddjyske.

Risikerer sanktion

I forvejen skal forvaltningerne føre 67 millioner kroner ud af 2019, og det beløb blev altså hævet med 85 millioner kroner på gårsdagens møde.

LÆS OGSÅ Ringkøbing-Skjern kæmper med faldende elevtal

Hvis ikke kommunen gør noget, risikerer man en sanktion rent økonomisk: 

– I forbindelse med KL-forhandlingerne har vi fået en henvendelse fra KL om, at det begyndte at blive et problem på landsplan at overholde rammen. Hvis kommunerne samlet set overskrider rammen, så får man en sanktion, siger borgmesterem.

Han tilføjer, at 40 procent af en eventuel overskridelse tages kollektivt fra kommunerne, mens 60 procent tages fra de kommuner, der har overskridelsen.

Uoverskuelig opgave

På skoleområdet skal der findes 19,3 millioner kroner for resten af året:

LÆS OGSÅ Lærerne i Kalundborg skal undervise mere

– Det er en ret uoverskuelig opgave at skulle ud at finde knap 20 millioner kroner på fire måneder, siger skolerådmand Tina French (V).

Hun peger på, at skoleforvaltningen er nødt til at stoppe ting, som skolerne har planlagt at bruge penge på i de sidste måneder, ligesom man decideret skal ud at lave nye besparelser.

– Det er slet ikke realistisk at tro, at vi kan finde et beløb i den her størrelsesorden uden at gøre noget konkret, siger rådmanden til Nordjyske. tek@kl.dk 

Emneord
Budget, Skoler

Kommenter denne artikel

Skriv kommentar
Svar på dette indlæg: Aalborg Kommune i hård opbremsning Felter med * skal udfyldes
 
Se flere kommentarer

Skriv hvad du søger