Assens er udsat i forbindelse med oversvømmelse og ønsker en rekreativ løsning Foto: Assens Kommune:
Assens er udsat i forbindelse med oversvømmelse og ønsker en rekreativ løsning Foto: Assens Kommune:
06.09.2019 kl. 09.30

Assens vil have klitter i stedet for diger

Assens Kommune får 500.000 kroner fra partnerskabet mellem Miljø- og Fødevareministeriet og Realdania til at gennemføre en række undersøgelser ved Assens Næs. Muligheden for at skabe et rekreativt klitlandskab i stedet for diger skal undersøges nærmere i projektet.
tekst Tom Ekeroth

Assens Kommune ansøgte i foråret om at blive en del af partnerskabsprojektet ”Byerne og det stigende havvand”. Partnerskabet har netop offentliggjort, at de ønsker at støtte projektet ”Assens – Byen & Bæltet – Langtidsholdbar byudvikling i vandkanten” med 500.000 kroner.
Assens Kommune bidrager med tilsvarende beløb.

Projektet består i første omgang udelukkende af analyser og undersøgelser. Senere vil der blive mulighed for at søge partnerskabet om midler til helt eller delvist at realisere projektet – at skabe et rekreativt klitlandskab.

– Det glæder mig, at partnerskabet også kan se potentiale i projektet. Nu kan vi tage de første skridt fra visioner om Assens’ udvikling og den fremtidige klimatilpasning til et mere konkret delprojekt. Vi ønsker at undersøge, hvordan vi beskytter Assens mod oversvømmelser samtidig med, at vi får nogle løsninger, der også har værdi for borgere og turister, siger borgmester i Assens Kommune Søren Steen Andersen (V).

Beskyttelse og attraktion

I 2018 vedtog Byrådet en klimasikringsplan for Assens, og her er den ydre sikringslinje beskrevet som en digeløsning langs vestsiden af Assens Næs. Med den aktuelle bevilling kan muligheden for i stedet at opbygge et blødt landskabeligt klitlandskab nu blive undersøgt. Klitlandskabet skal spille ind i vision fra ”Udviklingsplan Assens” om at skabe et attraktivt ferie- og fritidsområde på Assens Næs. Samtidig udgør klitlandskabet også første deletape i den langsigtede højvandsbeskyttelse af den bynære havn, hvor der arbejdes med byomdannelse og boligudvikling.

LÆS OGSÅ Tilsynet bremser Hørsholms grønne planer

– I Realdania lægger vi stor vægt på, at et projekt skal kunne mere end at holde vandet ude af byerne. Der skal tænkes ud af boksen og det skal inspirere andre, så der skabes merværdi, og det forventer vi sker i disse syv projekter", siger administrerende direktør i Realdania, Jesper Nygård, i pressemeddelelsen, som partnerskabet har sendt ud.

Assens udsat område

Assens’ beliggenhed lige ud til Lillebælt giver udfordringer, når der er oversvømmelser. Senest var Assens udsat for oversvømmelser i januar 2017 og januar 2019 med vandstande på henholdsvis 1,63 meter og 1,53 meter over daglig vande.

Assens havneområde er af samme grund i 2014 udpeget som indsatsområde i Assens Kommunes klimatilpasningsplan. Klimasikringsplanen for Assens blev vedtaget af Byrådet i 2018. tek@kl.dk 

Fakta

Realdania og Miljø- og Fødevareministeriets partnerskab om ”Byerne og det stigende havvand” har netop bevilget 6,75 mio. kr. til syv projekter i otte kommuner, som har det til fælles, at de viser nye veje til klimatilpasning.
Partnerskabsaftalen har til formål at samle faglig viden til udvikling af nytænkende og helhedsorienterede løsninger, som kan bidrage til byernes beskyttelse og bæredygtighed.

Emneord
Klima

Kommenter denne artikel

Skriv kommentar
Svar på dette indlæg: Assens vil have klitter i stedet for diger Felter med * skal udfyldes
 
Se flere kommentarer

Skriv hvad du søger