Erik Lauritzen: det er virkelig slemt det her Foto: Sønderborg Kommune
Erik Lauritzen: det er virkelig slemt det her Foto: Sønderborg Kommune
06.09.2019 kl. 09.30

Ændring af udligning koster Sønderborg Kommune 56,7 millioner

En ændring af udligningspuljen for kommuner med faldende folketal betyder, at Sønderborg Kommune næste år står til at miste 56,7 millioner kroner.
tekst Tom Ekeroth

Sønderborg Kommune får 56,7 millioner kroner mindre i udligning fra staten til næste år. Det viser foreløbige beregninger på baggrund af udmeldinger fra Social- og Indenrigsministeriet. Det skyldes dels ændringer i folketallet og dels at flere kommuner er kommet med i ordningen og dermedskal have del i puljen. Det er ikke mindst de to hovedstadskommuner Gentofte og Frederiksberg, som får en del af pengene, fortæller borgmester, Erik Lauritzen:

– Det er virkelig slemt det her. Vi er godt i gang med at arbejde med budgettet for næste år, hvor vi i forvejen kommer til at reducere vores udgifter med 80 millioner. Hvis vi oveni skal reducere med 56,7 millioner kroner, så bliver det enormt svært at få driftsbudgettet til at hænge sammen uden at skære i kernevelfærden.

I forhold til 2019 flyttes der 270 millioner kroner fra 13 provinskommuner. Blandt andet fordi befolkningstallene har ændret sig. Men en væsentlig faktor er, at nye kommuner er kommet ind i puljen:

– Her skinner det i øjnene, at to rige hovedstadskommuner står for 185 millioner kroner, som flyttes fra fattige til rige kommuner. Det er ubegribeligt, at staten tillader, at to rige hovedstadskommuner skal have del i den her pulje. Det her understreger bare, at der snarest muligt skal laves en reform af udligningssystemet, så der kan rettes op på skævhederne mellem kommunerne, tilføjer borgmester, Erik Lauritzen.

LÆS OGSÅ Saver udspil midt over: Det er symptombehandling

Sønderborg Kommune fik i 2019 170,4 millioner kroner fra puljen. I 2020 bliver tallet 113,7 millioner kroner. De lavere tilskud vil blive regnet ind, når byrådet i de kommende måneder skal vedtage budgettet for 2020. tek@kl.dk 

Kommenter denne artikel

Skriv kommentar
Svar på dette indlæg: Ændring af udligning koster Sønderborg Kommune 56,7 mio. Felter med * skal udfyldes
 
Af: Lise Lyck
cBs
Den 06.09.2019 kl. 12:22

Behov for ny udligning

svar på: Ændring af udligning koster Sønderborg Kommune 56,7 mio.

Det eksisterende system har igen spillet fallit.
CPR oplysninger, der nødvendigvis må anvendes til udligning, kræver, at staten har ansvar for CPR oplysningernes kvalitet, så udligning kan ske på et troværdigt kvalitetssikret niveau

Vh
Lise Lyck

Se flere kommentarer

Skriv hvad du søger