Foto: Colourbox
Foto: Colourbox
05.09.2019 kl. 11.00

Lolland kommune mister 41 millioner i 2020

Nogle kommuner får flere penge efter befolkningstilbagegangskriteriet, og det betyder, at Lolland Kommune mister penge. Borgmesteren opfordrer regeringen til at gøre op med kriteriet eller kompensere de ramte kommuner.
tekst Tom Ekeroth

Sidste år gennemgik blandt andre Frederiksberg og Gentofte deres folkeregistre for udlændinge, der tidligere var udrejst, men fejlagtigt stadig registreret som borgere i kommunen. Det medførte et pludseligt fald i det officielle indbyggertal, og det betyder, at de to kommuner i 2020 modtager henholdsvis 117 og 68 millioner kroner i ekstra udligning fra befolkningstilbagegangskriteriet.

Og fordi puljen er et nulsumsspil taber andre kommuner tilsvarende beløb. Lolland Kommune mister alene 41 millioner kroner i 2020, og en række andre kommuner mister også tocifrede millionbeløb.

– Indenrigsministeriet udregner hvert år et socialt indekstal, der viser hver kommunes samlede sociale udfordringer, og vi kan konstatere, at Lolland teknisk set har ni procentpoint færre sociale problemer i 2020 end i 2019 – og det skyldes altså udelukkende, at Gentofte og Frederiksberg har ryddet op i deres folkeregister, konstaterer borgmester Holger Schou Rasmussen (S) sarkastisk i en pressemeddelelse.

Men kommunen har ikke fået ni procentpoint færre sociale problemer ude i virkeligheden:

LÆS OGSÅ Rapport fra et virusramt Vordingborg

– Så det bliver Lollands borgere, der kommer til at betale regningen, siger borgmesteren.

Hvis ajourføringen af registeret var sket løbende, ville de to kommuner slet ikke være berettiget til tilskud fra befolkningstilbagegangskriteriet.

– Det går over min forstand, at vi nu står med et stort underskud på budgettet, fordi to andre kommuner har ryddet op i en fejl, de selv har begået. Hvis regeringen ikke vil gribe ind i fordelingen af befolkningstilbagegangskriteriet, så må den i det mindste kompensere de kommuner, der rammes af tilfældige udsving i udligningssystemet, siger Holger Schou Rasmussen.

– Jeg har opgivet at holde tal på skævhederne i den nuværende udligning. Det her er så grotesk, at alle må kunne se, at der er behov for en udligningsreform, der griber fat om nældens rod i stedet for justere på et system, der er blevet så indviklet, at ingen kan gennemskue det, Holger Schou Rasmussen. tek@kl.dk 

LÆS OGSÅ Aarhus har aftale på plads, som sikrer kontanter til udsatte

Kommenter denne artikel

Skriv kommentar
Svar på dette indlæg: Lolland kommune mister 41 mio. i 2020 Felter med * skal udfyldes
 
Af: Lise Lyck
CBS
Den 05.09.2019 kl. 13:20

Kommunal udligning

svar på: Lolland kommune mister 41 mio. i 2020

Eksempler som disse demonstrerer igen behovet for at ændre reguleringen. Staten må tage ansvar for CPR indholdet, således at kommunal adfærd ikke bestemmer faktisk fordelling i strid med udligningsideen. Det er simpelthen på tide, så kommunale stridiheder ikke flammer op

Vh

Lise Lyck

Se flere kommentarer

Skriv hvad du søger