Foto: Aarhus Kommune
Foto: Aarhus Kommune
04.09.2019 kl. 09.30

Svære forhandlinger venter i nat

Onsdag aften venter svære forhandlinger i Finansministeriet. – Vi er stadig et godt stykke fra hinanden, siger Jacob Bundsgaard (S).
tekst Tom Ekeroth

– Vi har svære, men konstruktive forhandlinger foran os, hvor vi stadig er et godt stykke fra hinanden. Derfor bliver det nogle lange dage, der skal til for at nå i mål, sagde KL's formand Jacob Bundsgaard (S) efter økonomiforhandlingerne med regeringen var slut tirsdag.

Forhandlingerne fortsætter onsdag, hvor KL-formanden håber på, at han og Martin Damm (V) "kan forhandle igennem". Dog uden at han kan sætte en slutdag på:

– Der er ikke mange områder, vi har fået lukket. Det er både pengene, det er teksterne, der mangler. Vi er for så vidt enige om, hvad der skal til for at følge med den tekniske demografi, men vi er ikke i mål i forhold til, at vi både kan levere den samme velfærd i 2020, som vi har leveret i 2019, og heller ikke det, der skal oven på, hvis vi skal forbedre velfærden, siger Jacob Bundsgaard.

Også på anlæg står forhandlerne og finansministeren ret langt fra hinanden:

LÆS OGSÅ Økonomiaftale på plads: Kommunerne får løft på 1,5 milliarder til service og 21,6 til anlæg

– Vi har argumenteret for, at vi skal op. Det er ikke imødekommet på nuværende tidspunkt, siger Jacob Bundsgaard:

– De tre store udeståender er et stort udgiftspres på det specialiserede socialområde, at der glider opgaver fra regionerne til kommunerne, uden at der følger finansiering med, og så demografien, siger Jakob Bundsgaard.

Startskuddet til forhandlingerne om kommunernes økonomi for 2020 lød for knap to uger siden.

KL’s formand og næstformand har i forhandlingsforløbet noteret sig, at de økonomiske rammer ifølge regeringen er stramme næste år. Men samtidig vurderer finansministeren, at det økonomiske råderum er større end hidtil antaget frem mod 2025.

LÆS OGSÅ KL-formand: Stadig vanskelige forhandlinger forude

– Ubetalte regninger og råderum til trods, så er der behov for et økonomisk løft i kommunerne. Tallene viser sort på hvidt, hvilket pres der er på de kommunale budgetter. I sidste ende handler det om prioritering. Vi beder sådan set ikke om flere penge end, at vi kan håndtere det stigende antal ældre, kronikere og udgiftspresset på socialområdet. Hvis regeringen ikke synes, at der er penge til det, så er det også bare om at huske at forventningsafstemme med borgerne, når der ikke er penge nok til vores børn, vores ældre og vores mest udsatte borgere, siger Martin Damm.

KL's bestyrelse er indkaldt til møde om forhandlingssituationen kl. 16 onsdag. tek@kl.dk 

Kommenter denne artikel

Skriv kommentar
Svar på dette indlæg: Svære forhandlinger venter i nat Felter med * skal udfyldes
 
Se flere kommentarer

Skriv hvad du søger