Foto: Aalborg Kommune
Foto: Aalborg Kommune
03.09.2019 kl. 10.00

Ledige akademikere presser Aalborgs økonomi

Aalborg er en attraktiv uddannelsesby og formår at tiltrække mange nye borgere til byen. På den anden side presser det økonomien, hvis de står med eksamensbeviset i hånden uden job. Og det gør mange. Ledigheden for akademikere er højere end for ufaglærte.
tekst Tom Ekeroth

Magistraten i Aalborg Kommune har drøftet de markante stigninger i udgifterne på beskæftigelsesområdet. Udover stigende udgifter til forsikrede ledige som følge af et fortsat øget antal dimittender, oplever Aalborg også markante stigninger på førtidspensionsområdet. Flere tilkendelser af førtidspension, ændringer i refusionsreglerne samt effekterne af tilbagetrækningsreformen betyder stigende udgifter til førtidspension nu og i de kommende år.

Udviklingen på området presser kommunens råderum til andre prioriteringer. Det er derfor besluttet, at Magistraten den kommende tid følger udviklingen. Magistraten har således besluttes, at der sættes handlinger i gang her og nu, der kan vende billedet.

– Vi har i dag haft en fin dialog om udviklingen, og kan se, at rekordmange dimittender og en stigning i antallet førtidspensioner sætter vores økonomi under pres. Vi er først og fremmest optaget af, hvilke håndtag vi kan dreje på for at vende udviklingen. Vi er åbne overfor alle greb. Dimittendledigheden er et tegn på mange studerende, og dem er vi meget glade for. Men vi skal arbejde for, at de hurtigst muligt kommer i job, når uddannelsen er i hus. I det hele taget er det bedst for borgerne at være i job, det er nødvendigt for virksomhederne at have kompetent arbejdskraft, og det er vigtigt for kommunens økonomi, siger borgmester Thomas Kastrup-Larsen (S).

Aalborg bliver straffet

Rådmanden i Familie- og Beskæftigelsesforvaltningen, Mai-Britt Iversen (S), ser på linje med den øvrige magistrat alvorligt på situationen:

LÆS OGSÅ Kommune får millioner til højtuddannede udlændinge

– Vi har med Aalborg Alliancen vist, at vi kan sætte en ny dagsorden på beskæftigelsesområdet. Aalborg Alliancen betyder, at en stigende andel af aalborgensere får del i jobvæksten. Det skal vi også gøre på uddannelsesområdet. For det er sådan, at statens model for tildeling af beskæftigelsestilskud gør, at Aalborg Kommune blive straffet hårdt økonomisk for selv små udsving i ledigheden. Som det fremgår af tal fra det regionale arbejdsmarkedsråd i Nordjylland, så er ledigheden for akademikere nu over ledigheden for ufaglærte, siger Mai-Britt Iversen. Aalborg Alliancen består af en række parter blandt andre kommune, erhvervsliv og fagbevægelse.

Ifølge rådmanden er det vigtigt at få hentet ny viden ind. Rådmanden peger på, at det derudover er vigtigt at fortsætte dialogen med uddannelsesinstitutionerne omkring optaget, fordi Arbejdsmarkedsrådets analyse tydeligt viser, at der bliver uddannet flere akademikere, end der er brug for. tek@kl.dk 

Fakta

•Aalborg taber årligt omkring 200 mio. kr. på beskæftigelsestilskuddet

• Udgifterne til overførselsindkomster er steget markant i Aalborg Kommune

• Aalborg Kommune har, ligesom de øvrige kommuner, oplevet en stigning i antallet af førtidspensioner fra 2018 og frem til i dag

• Som uddannelseskommune har Aalborg Kommune hvert år en stor tilgang af nyuddannede ledige (dimittender). De seneste 10 uger har jobcentret oplevet en kraftig vækst i ledige dimittender på 1.218 personer fra AAU og UCN, hvilket svarer til 112 pct..

• 15 pct. af de nyuddannede har været ledige i mere end 52 uger

• Det er primært højtuddannede, der er ledige i Aalborg Kommune.

 

Kommenter denne artikel

Skriv kommentar
Svar på dette indlæg: Ledige akademikere presser Aalborgs økonomi Felter med * skal udfyldes
 
Se flere kommentarer

Skriv hvad du søger