Skal et handicappet barn have ret til at få skiftet sin gamle kørestol ud med den sidste nye model, eller giver det god mening, at man slider den gamle kørestol op først?
Med dette meget hverdagsnære dilemma, vil formanden for Foreningen af Kommunale Social-, Sundheds- og Arbejdsmarkedschefer, Helle Linnet, gerne invitere politikerne og interesseorganisationer til en debat om, hvordan kommunerne skal prioritere indsatsen på det specialiserede socialområde i en tid, hvor det bliver sværere og sværere at få budgettet til at hænge sammen.
– Vi har i mange år efterspurgt en prioriteringsdebat, men endnu har ingen haft modet til at stå ved den. Imens har vi ude i kommunerne lavet omorganisering, styrket faglighed, indført velfærdsteknologi og stram visitation. Men det er ikke nok, hvis budgetterne skal holde, siger Helle Linnet, som også er direktør i Vordingborg Kommune.
I disse dage holder Socialchefforeningen årsmøde i København, og når formanden appellerer til politikerne, er det blandt andet fordi, det er de kommunale frontmedarbejdere, der kommer i klemme, når ingen andre vil tage den svære debat.
LÆS OGSÅ
Ghettopakken kan skabe ny utryghed
– Folketingets politikere må gå ind i dialogen om, at vi ikke kan give alt til alle. Jeg anerkender at det er en uhyggelig svær debat og måske umuligt, men vi overlader stadigt mere til den enkelte sagsbehandler, og det er problematisk, siger Helle Linnet.
Hun ser blandt andet et stort ansvar hos sagsbehandlerne for at de holder øje med de tavse grupper, så det ikke kun er dem, der er gode til at stille krav, der løber med ressourcerne.
Socialcheferne har hele to ministre på talerlisten til årsmødet og de kan høre Helle Linnet efterspørge en større lydhørhed. For eksempel når det gælder om at få lovgivningen til at passe til praksis.
– Når Ankestyrelsen underkender mange af vore afgørelser, så kan det jo være, at det er lovgivningen, der skal ændres. Det nytter ikke, at man skal være jurist for at bruge loven, når det i praksis er socialrådgiverne, der sidder med sagen, siger Helle Linnet.
LÆS OGSÅ
Kommune vil have lovændring for at hjælpe bandetruede udsatte
En vanvittig adfærd
I sin beretning appellerer hun til arbejdsgiverne om at blive endnu bedre til at tage imod de mennesker, der er handicappede eller psykisk og socialt udfordrede.
– Mange virksomheder bidrager til at løfte ansvaret for at få flere i job, men hvis vi skal få de sidste ud på arbejdsmarkedet, så handler det at vi gentænker og tilpasser forholdene. Måske kan en løsning være, at man få indrettet et handicaptoilet og en handicapadgang, eller små afskærmede arbejdspladser, siger socialchefformanden.
I sin beretning tager Helle Linnet fat på en problemstilling, som fylder meget i kommunerne og koster mange ressourcer: Gruppen af voldsomme borgere, som ikke har en diagnose og ikke kan behandles, og som hverken kan rummes i det psykiatriske eller i det sociale system.
– Det er en gruppe, det er svært at forholde sig til, og som bare har en vanvittig adfærd. Så jeg og mine kolleger er nødt til at gå lidt i tænkeboks, og måske er det nogen, vi ikke skal bare skal sende frem og tilbage imellem sektorerne, men prøve sammen med regionerne at finde en selvstændig løsning for, siger hun. sib@kl.dk
LÆS OGSÅ
Ombudsmanden: Kommune begik alvorlige fejl i sager om anbragte børn