Arkivfoto
Arkivfoto
25.10.2019 kl. 10.30

Flertal uden om borgmesteren laver budgetforlig

Allerøds borgmester er blevet sat uden for døren, mens et alternativt flertal indgik budgetforlig.

Opdateret 12:40 med kommentar fra borgmester Karsten Längerich (V).

Et alternativt flertal bestående af Konservative, Socialdemokratiet og Enhedslisten har indgået et budgetforlig i Allerød Kommune. Det betyder, at borgmester Karsten Längerich og hans parti Venstre står uden for budgetforliget.

Budgettet er ifølge aftaleteksten funderet på, at de bredeste skuldre skal bære lidt mere, som det hedder i teksten.

– Vi beder de brede skuldre i kommunen bære en lidt større vægt samtidig med, at vi målrettet styrker de fællesskaber, som er unikke i vores kommune, fastholder vores velfærd og sætter handling bag den grønne omstilling, står der.

LÆS OGSÅ Kommuner rammer budgetter på rekordtid - men skatten stiger

Det indebærer blandt andet, at Allerød hæver grundskylden med 1 promille. Det skal være med til at finansiere budgettets initiativer, som de stramme økonomiske rammer ellers ikke efterlader mulighed for, lyder det fra aftalepartierne.

Smalt flertal

K, S og EL's budgetforlig lander blot 14 dage efter borgmester Karsten Längerich havde lavet en budgetaftale med resten af byrådets partier. De kunne dog kun mønstre ti ud af 21 mandater, og derfor stod døren åben for det alternative flertal, der tilsammen udgør det smallest mulige flertal på 11 mandater.

De havde forladt budgetforhandlingerne tidligt i processen og i en pressemeddelelse om det nye budgetforlig forklarer de lidt af baggrunden.

– Hverken Enhedslisten, Det Konservative Folkeparti eller Socialdemokratiet oplevede, at deres ønsker blev imødekommet i forhandlingerne. De tre partier har efterfølgende fundet sammen om et forlig, som har fokus på velfærd, fællesskaber og grøn omstilling, står der i pressemeddelelsen.

LÆS OGSÅ Furesø forhandler finanserne på plads

Til lokalavisen Allerød Nyt forklarer Socialdemokratiets Miki Dam Larsen, at det var en uenighed med SF, der udløste Socialdemokratiets farvel til budgetforhandlingerne.

Opsigtsvækkende

På borgmesterkontoret er det en overrrasket Karsten Längerich (V), der har modtaget nyheden om, at et alternativt flertal har indgået en budgetaftale, som erstatter den aftale han selv har indgået med resten af byrådets partier.

– Hovedbestanddelen i de to budgetaftaler er næsten ens. Forskellen er, at Socialdemokratiet, Konservative og Enhedslisten vil øge grundskylden med en promille. Den skattestigning giver ni millioner kroner mere, som de vil dele ud. Det, mente vi andre, ikke var nødvendigt, siger Karsten Längerich.

Han peger desuden på, at han og landets andre borgmestre i går onsdag mødtes for sidste gang for at forsøge at få kommunernes budgetter til at holde sig under den samlede ramme. Her mødte borgmesteren op og forhandlede ud fra det budgetforlig han selv var med i. Men nu har flertallet i Allerød altså besluttet at bruge flere penge.

LÆS OGSÅ Hul i kassen i Hørsholm: Skal finde op mod 45 millioner hvert år

– I de møder sagde jeg selvfølgelig, at Allerød er solidarisk med de kommuner, der har større behov for at sætte skatten op, end vi har. Derfor ville vi ikke sætte skatten op eller bruge flere penge end nødvendigt. Men der mener, Konservative, Socialdemokratiet og Enhedslisten altså, at der skal bruges flere penge. Det er da opsigtsvækkende. Især er det opsigtsvækkende, at Konservative vil lade grundskylden stige, siger han.

Kommunernes byråd skal senest den 5. november have færdigbehandlet deres budgetter. jki@kl.dk

Kommenter denne artikel

Skriv kommentar
Svar på dette indlæg: Flertal uden om borgmesteren laver budgetforlig Felter med * skal udfyldes
 
Se flere kommentarer

Skriv hvad du søger