Foto: Colourbox
Foto: Colourbox
23.10.2019 kl. 08.00

Ledere er ikke tankelæsere

Lederne vil gerne have, at medarbejderne også selv griber fat i dem, når der er problemer. Det viser en kvalitativ undersøgelse af god ledelse fra Væksthuset.
tekst Sidsel Boye

Medarbejdere og ledere er faktisk enige om, hvad der er god ledelse. Men god ledelse er ikke noget, der altid får ben at gå på af sig selv. Blandt andet fordi ledere ikke er tankelæsere. Derfor er det vigtigt, at medarbejderne selv lukker munden op og tager fat i ledelsen, når der er ugler i mosen. 

Det viser en ny kvalitativ undersøgelse blandt ledere og medarbejdere på ni kommunale og regionale arbejdspladser.

Undersøgelsen, som er gennemført af overenskomstparternes fælles projekt, Væksthus for Ledelse, opregner syv punkter om ledelse, som er vigtige for medarbejderne, og hvert punkt er forklaret og forsynet med et bud på nogle konsekvenser, hvis ledelsen ikke lever op til forventningerne.

Men medarbejdernes forventninger står ikke alene. Lederne får lov til at spille bolden tilbage og begrunde, hvorfor det ikke altid er muligt at indfri alle medarbejdernes ønsker. Samtidig får lederne også mulighed for at lufte deres forventninger til medarbejderne.

LÆS OGSÅ Koldingchef vender tilbage til det fynske

Og det er her, de kommer med den væsentlige pointe, at vejen til god ledelse på en arbejdsplads også afhænger af medarbejdernes egen indsats.

"Det går fint"

For eksempel, når det gælder medarbejdernes ønske om, at lederen viser omsorg for dem, der i en periode har det svært.

Svaret fra ledelsen er:

– Jeg kan ikke læse jeres tanker, så hvis I går og putter med alvorlige problemer og siger "det går fint", når jeg spørger, har jeg svært ved at vide, hvordan jeg kunne hjælpe jer, og hvor meget jeg skal presse på.

LÆS OGSÅ Flere på fultid: Nøglekommuner skal bane vejen

Det samme gælder medarbejdernes forventning om, at den gode leder ser og udnytter og udvikler deres stærke sider. 

Til det siger lederne:

– Mine forventninger til jer er især, at I selv melder ud, hvilke arbejdsopgaver I særligt godt kan lide, og hvad I godt kunne tænke jer at lære. Som leder kan jeg have svært ved altid at have direkte føling med alles styrker, ønsker og udviklingsmuligheder.

Lederne får også mulighed for at forklare, hvorfor det ikke altid er så enkelt at leve op til medarbejdernes forventninger.

LÆS OGSÅ Faaborg-Midtfyn udfylder ledig direktørstilling

For eksempel forventningen om at blive inddraget i beslutningerne.

– Der er grænser for inddragelse. Med lederrollen følger en ret og pligt til at skære igennem og træffe beslutninger. Grundig involvering kan i nogle situationer være meningsløs. For eksempel hvis det meste alligevel ligger fast, og hvis der skal handles her og nu, lyder ledernes synsvinkel.

Væksthusets undersøgelse kan bruges som oplæg til refleksion og dialog.

Læs mere på https://www.lederweb.dk/kaereleder 

LÆS OGSÅ Vordingborg ansætter borger- og arbejdsmarkedschef

Kommenter denne artikel

Skriv kommentar
Svar på dette indlæg: Ledere er ikke tankelæsere Felter med * skal udfyldes
 
Se flere kommentarer

Skriv hvad du søger