Venstres Jan E. Jørgensen er ikke helt tilfreds. Foto: Frederiksberg Kommune
Venstres Jan E. Jørgensen er ikke helt tilfreds. Foto: Frederiksberg Kommune
09.10.2019 kl. 08.09

V til angreb på K om udbud: Kan vi stole på vores aftaler?

Der sker simpelthen for lidt, når det kommer til konkurrenceudsættelse på Frederiksberg, lyder det fra Venstre. Borgmesteren lover nu at holde skarpere øje med området.

Det var med referencer til den folkekære vesttyske sketch 90 års-fødselsdagen og hovedpersonen Miss Sophies forsikringer om "samme fremgangsmåde som hvert år, James", at Venstres 1. viceborgmester på Frederiksberg, rådmand Jan E. Jørgensen (V) holdt tale til førstebehandlingen af budgettet for 2020.

Der er nemlig ikke meget nyt over, at Venstre har fokus på kommunens konkurrenceudsættelse. Den såkaldte IKU – indikator for konkurrenceudsættelse – burde ideelt set være 100, mener Jan E. Jørgensen. Så har man nemlig konkurrenceudsat alle de opgaver, man overhovedet kan.

– Hvis man ikke konkurrenceudsætter noget som helst, så har man en IKU på 0 – og en IQ tæt på det samme, for det er decideret dumt ikke at spørge om prisen, før man køber. Det betyder jo ikke, at man pinedød skal udlicitere – det betyder bare, at man spørger, om eksempelvis et privat rengøringsfirma kan gøre rent lige gå godt, men billigere end kommunen selv, og hvis det ikke er tilfældet, så beholder man sit kommunale rengøringsfirma, sagde han.

Virkeligheden på Frederiksberg er, at blot 27,3 procent af opgaverne sidste år var udsat for konkurrence. Selv om borgmesteren alle dage har været borgerlig. Og selv om Venstre sammen med Liberal Alliance fik skrevet ind i budgettet, at tallet skal op på 33 procent til næste år.

LÆS OGSÅ Udligning redder Ærø fra millionbesparelser

– Bliver det bedre til næste år – eller står jeg her igen og brokker mig – same procedure as last year? Jeg ved det ikke – men jeg ved så meget, at jeg ikke har lyst til at være til grin. Det her er ikke en gammel tv-film, der skal more folk – det er alvor. Vi tvinger borgerne til at betale skat – så er det mindste, vi kan gøre, at være helt sikre på, at vi ikke betaler for meget for de ydelser, som vi bruger skatteborgernes penge til at betale, sagde Jan E. Jørgensen og fortsatte i et direkte spørgsmål til borgmester Simon Aggesen (K):

– Jeg kunne rigtig godt tænke mig at få at vide, om borgmesteren vil lægge al sin energi ind på at løfte kommunens IKU til de 33 procent, som vi gennem flere år haft som bindende mål? Om borgmesteren vil honorere de aftaler, vi indgår med hinanden? Hvis ikke, er der jo ingen grund til at gå med i budgettet. Så kan De Konservative forsøge at strikke et budget sammen, hvor et eller flere af de røde partier har de afgørende stemmer. Det tror jeg ikke, at borgmesteren har lyst til at prøve.

Det svarede borgmester Simon Aggesen ikke på, om han var fristet af.

Men i sin replik understregede han, at man skal kunne stole på de aftaler, der indgås. Og så gav han Jan E. Jørgensen et forsigtigt løfte:

LÆS OGSÅ Haderslev har ikke helt så blodrøde tal på bundlinjen

– Det kan godt være, vi skal være skarpere på at monitorere, hvordan det går med vores udbud og IKU, ligesom vi moniterer, hvordan det går med at overholde andre mål, sagde han.

Frederiksberg-politikerne holder budgetkonference senere på ugen – og først den 4. november skal kommunalbestyrelsen endeligt vedtage hovedstadskommunens budget. tek@kl.dk 

Kommenter denne artikel

Skriv kommentar
Svar på dette indlæg: V til angreb på K om udbud: Kan vi stole på vores aftaler? Felter med * skal udfyldes
 
Se flere kommentarer

Skriv hvad du søger