Foto: Helsingør Kommune
Foto: Helsingør Kommune
08.10.2019 kl. 09.00

Kiær: En tsunami af sparerunder

Helsingør-borgmester advarer om, at kommunen ikke kan indfri opskruede forventninger efter valgkampens mange løfter.
tekst Tom Ekeroth

– Der ruller en tsunami af sparerunder hen over de danske kommuner i disse dage, sagde konservative Helsingørs borgmester Benedikte Kiær (K) i sin tale ved byrådets førstebehandling af kommunens 2020-budget mandag aften ifølge Helsingør Dagblad.

Over 80 af de 98 kommuner skal gennemføre besparelser for at få næste års økonomi til at hænge sammen. Flere ældre og flere nyfødte får de kommunale udgifter til at stige. Desuden er kommunernes udgifter til blandt andet udsatte børn og voksne på det såkaldt specialiserede socialområde og til færdigbehandling af udskrevne hospitalspatienter eksploderet, forklarede borgmesteren ifølge avisen.

– Og det er ikke blevet nemmere af, at forårets valgkamp i den grad har skruet op for borgernes og medarbejdernes forventninger om mere kommunal velfærd. Som de fleste kommuner kan vi i Helsingør på ingen måde indfri de forventninger, tværtimod, sagde Benedikte Kiær.

Helsingør har øgede udgifter til blandt andet udsatte borgere og ældrepleje på 55 millioner kroner, så alene for at få det regnestykke til at hænge sammen, skal der spares 23 millioner kroner.

LÆS OGSÅ Lejre overskred budgettet med 30 millioner kroner sidste år

Benedikte Kiær afviser en skattestigning:

– Det er et blindt spor, når nogen taler om, at vi bare kan sætte skatten op og bruge pengene på velfærd. For der er både loft over, hvor meget vi må bruge på velfærd, det såkaldte servicedriftsloft, som vi kan hæve med 32 millioner i år, og et krav om, at  kommunerne under et ikke må sætte skatterne op. Så forsætter vi med at bruge for mange penge på velfærd og sætte skatten i vejret, risikerer vi at blive straffet hårdt økonomisk. Og det er jo ikke ligefrem det, vi har brug for i en tid, hvor kassebeholdningen er under pres.

Borgmesteren understregede ifølge Helsingør Dagblad, at det bliver de økonomisk tungeste områder, blandt andet socialområdet og ældreområdet, som bliver hårdest ramt af sparekniven, når et budgetforlig bliver indgået. Men ingen områder er på forhånd fredet. tek@kl.dk 

Emneord
Budget, Økonomi

Kommenter denne artikel

Skriv kommentar
Svar på dette indlæg: Kiær: En tsunami af sparerunder Felter med * skal udfyldes
 
Se flere kommentarer

Skriv hvad du søger