EU-Kommissionens generaldirektør for regional udvikling, Marc Lemaitre (foto: EU / John Thys)
EU-Kommissionens generaldirektør for regional udvikling, Marc Lemaitre (foto: EU / John Thys)
07.10.2019 kl. 15.45

Danskerne ved ikke rigtigt noget om EU’s udviklingspenge

Kun 15 procent af danskerne har hørt om et projekt, som er medfinansieret af EU’s strukturfonde. Helt naturligt, siger chef for EU’s afdeling for regional udvikling. Modtagerne af penge må gøre mere for at sprede ordet.

Det er kun 15 procent af danskerne, der kan svare ja til, at de nogensinde har hørt om et EU-finansieret projekt i deres lokalområde. Det viser en spritny rapport fra EU-kommissionen.

Kommissionens afdeling for regional udvikling har målt europæernes viden om de mange milliarder, som EU deler ud til forskellige regioner i Europa for at støtte udviklingen. Og den måling viser, at danskerne – i øvrigt sammen med hollænderne og briterne – er meget lidt opmærksomme på projekter, som EU har skudt penge i.

Mens kun 15 procent af de 1.000 adspurgte danskere kan svare ja, så er gennemsnittet for alle 28 EU-lande oppe på 40 procent.

Og det er der faktisk ikke den store overraskelse i, mener EU-Kommissionens generaldirektør for regional udvikling, Marc Lemaître.

LÆS OGSÅ Færre milliarder til velfærd, hvis budgetloven fastholdes

– Det er ikke unormalt, at opmærksomheden er lavere i Danmark end andre steder, givet de meget begrænsede midler, som Danmark modtager. Men alligevel mener jeg, at der er grundlag for at hæve niveauet ved at kommunikere arbejdet, siger Marc Lemaître.

Han peger dog på, at det ikke er EU, der skal fortælle danskerne, hvor udviklingsmidlerne ender med at gøre gavn.

– Det er ikke – og jeg tror, at folk i Danmark vil være enige – en politik, som skal kommunikeres fra Bruxelles. Vi gør naturligvis vores del, men myndighederne i Danmark, som står for uddelingen af midler, og modtagerne af midlerne bør i højere grad løfte kommunikationsopgaven, siger han.

Selvom danskerne ikke ved synderligt meget om, hvor EU-pengene ender, så kunne de til gengæld i stigende grad godt tænke sig, at EU’s udviklingsmidler – der overvejende bliver uddelt til ringere stillede regioner – i højere grad ender i lande som Danmark. 57 procent af danskerne mener ifølge den nye rapport, at EU skal investere i alle regioner. I 2010 var det kun 33 procent, der havde den holdning.

LÆS OGSÅ KL: Vigtigt at bevare strukturfondsmidler

Du kan finde en kort oversigt over de danske resultater her:

Den samlede rapport, hvor alle landes resultater er sidestillet, kan du finde her:

Danmark modtager tre milliarder kroner fra EU's strukturfonde, som er målrettet regional udvikling. jki@kl.dk

Kommenter denne artikel

Skriv kommentar
Svar på dette indlæg: Danskerne ved ikke rigtigt noget om EU’s udviklingspenge Felter med * skal udfyldes
 
Se flere kommentarer

Skriv hvad du søger