I økonomiaftalen mellem regeringen og KL blev det besluttet at nedsætte en arbejdsgruppe, der skal se på brugen af konsulenter i kommunerne.
I økonomiaftalen mellem regeringen og KL blev det besluttet at nedsætte en arbejdsgruppe, der skal se på brugen af konsulenter i kommunerne.
01.01.0001

Konsulentmilliarderne der blev væk

Under valgkampen var Socialdemokratiet overbevist om, at der kunne spares tre milliarder kroner på konsulenter, som i stedet kunne bruges på varm velfærd. Milliarderne er dog ikke at finde på finansloven. Men kigger man i økonomiaftalen med kommunerne, kan man se, hvad planen er.

Regeringen mødes nu af kritik for ikke at følge op på slagnummeret under valgkampen, hvor man sagde, at der skulle spares tre milliarder kroner på konsulenter i det offentlige.

11 milliarder blev der brugt på konsulenter i det offentlige i 2018, det er for meget, mente Mette Frederiksen i valgkampen. Pengene skulle i stedet bruges på SOSU-personale, pædagoger med mere.

Nu undrer det så flere, at det punkt ikke er at finde i det finanslovsforslag, som finansminister Nicolai Wammen (S) fremlagde onsdag.

Ifølge Venstre er det direkte utroværdigt, at det største enkelte bud på en finansiering af Socialdemokratiets politik er væk.

LÆS OGSÅ Hul i statskassen ændrer ikke på mængden af velfærdsopgaver

– Det er nu forsvundet som dug fra solen, selv om Mette Frederiksen før valget garanterede, at det kunne man sagtens levere. Jeg synes, at det er pinligt for regeringen, siger Venstres politiske ordfører, Sophie Løhde, til Berlingske.

Socialdemokratiets finansordfører, Christian Rabjerg Madsen, konstaterer samme sted, at der ikke er planlagt besparelser på konsulentydelser næste år, da beslutningen skal træffes på et "gennemarbejdet grundlag".

– Vi arbejder nu på at få kvalificeret beslutningsgrundlaget, og jeg tror, det har været velbelyst i flere aviser, at det er svært at spare tre milliarder kroner på konsulenter. Det er ikke gjort på en måned, og hvis det skal gøres på en klog måde, så kræver det noget forarbejde, siger han til Berlingske.

Arbejdsgruppe med kommunerne

Det kvalificerede grundlag skal blandt andet skabes sammen med kommunerne. Det kan man læse i aftalen om kommunernes økonomi i 2020, der blev indgået mellem regeringen og KL i september. Her står:

"Der er en høj faglighed i den offentlige sektor og mange dygtige medarbejdere. Dermed er der potentiale for at løse flere opgaver uden brug af eksterne konsulenter. Det kan frigøre ressourcer til at forbedre velfærden. Regeringen, KL og Danske Regioner er på den baggrund enige om at nedsætte en arbejdsgruppe, der skal se på veje til at nedbringe anvendelsen af eksterne konsulenter i stat, kommuner og regioner og løbende følge op på, om udviklingen går i den rigtige retning." tkn@kl.dk 

Kommenter denne artikel

Skriv kommentar
Svar på dette indlæg: Konsulentmilliarderne der blev væk Felter med * skal udfyldes
 
Se flere kommentarer

Skriv hvad du søger